Zanimljivosti
OŠ BISTRA
Napreduju 30 milijuna kuna vrijedni radovi
objavljeno: 5. veljače 2018.

… izrazivši pritom zadovoljstvo dinamikom i kvalitetom do sada izvedenih radova.

Ukupna vrijednost ove investicije iznosi više od 30 milijuna kuna, a projekt gotovo u cijelosti financira Zagrebačka županija. Pomoć države došla je jedino od Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU-a, koje je podržalo gradnju ove škole s milijun kuna u sklopu Programa podrške poboljšanja materijalnih uvjeta u osnovnim i srednjim školama.

„Dok se za energetsku obnovu možemo osloniti na EU fondove koji daju bespovratna sredstva u iznosu od 70 posto vrijednosti radova, kod ovakvih radova prepušteni smo sami sebi. Prije smo imali financijsku podršku resornih ministarstava, no posljednjih godina ovakve investicije pokrivamo isključivo vlastitim sredstvima ili zajednički s gradovima i općinama”, upozorio je na teško održivu situaciju župan Kožić, dodavši da Županija tradicionalno više od 40 posto svog proračuna izdvaja za školstvo.

Prostor dograđenog dijela škole, površine 1583,4 četvorna metra, sadržavat će novih osam učionica s pratećim kabinetima, novu kuhinju s pripadajućom opremom, blagovaonicu, garderobu, sanitarne čvorove, spremišta, prostor za pedagoga i logopeda, dizalo, knjižnicu, zbornicu i druge administrativne prostorije. Rekonstrukcija postojećeg objekta škole, pak, čija starost prelazi 50 godina, podrazumijeva rekonstrukciju postojećih učionica koje će svaka dobiti svoj kabinet, a izmijenit će se i dotrajala stolarija, objekt će dobiti i novo krovište te toplinsku fasadu.

„Osim učenika i nastavničkoga kadra ove škole, početku iduće školske godine sigurno se najviše vesele njihovi zaposleni roditelji koji će djecu moći ostaviti u produženom boravku, umjesto da ona pohađaju nastavu u tri smjene kao što je sada slučaj”, rekao je Kožić te dodao da je kapitalna izgradnja u školstvu samo jedna od mjera kojima se potiče demografska politika u županiji, zadržava mlade obitelji na ruralnim područjima i stvaraju jednaki uvjeti školovanja za sve.

Inače, Osnovnu školu Bistra, koju čine matična škola u Poljanici Bistranskoj i područna odjeljenja u Gornjoj Bistri i Jablanovcu, u ovoj školskoj godini pohađa ukupno 600 učenika. [ IZ DRUGIH IZVORA | zagrebacka-zupanija.hr ]