Zanimljivosti
VARAŽDINSKA ŽUPANIJA
Prijam za Vijeće učenika najstarijih gimnazija
objavljeno: 6. veljače 2018.

… Gimnazije Požege, Srednje škole Pavla Rittera Vitezovića u Senju, Gimnazije Karlovac, Gornjogradske gimnazije Zagreb te Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci.

U Maloj dvorani primila ih je posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, koja ih je upoznala s bogatom poviješću Varaždinske županije, ali i brojnim projektima koje županijska vlast provodi u obrazovanju.

Iznimno mi je drago da kao bivša gimnazijalka, a danas i članica školskog odbora Prve gimnazije mogu pozdraviti učenike i profesore šest najstarijih hrvatskih gimnazija. Naša Prva gimnazija, osnovana daleke 1636. godine, uvijek je bila žarište obrazovnog i kulturnog djelovanja ovog dijela Hrvatske i danas nam je na ponos. Ona je dio našeg obrazovnog sustava, naime upravo je Varaždinska županija prepoznatljiva po velikom ulaganju u obrazovanje. Za vrijeme prvog mandata župana Čačića prije desetak godina u našoj je županiji provedena mini obrazovna reforma i to mjerama koje su tada bile, mogli bismo reći, revolucionarne. Naime, tada su sagrađene i obnovljene 34 škole i sportske dvorane. To je omogućilo da više od 90 posto djece pohađa nastavu u jednoj smjeni. Uveden je i model besplatnog prijevoza srednjoškolaca, a prvi u Hrvatskoj smo pokrenuli centre izvrsnosti. Danas te centre pohađaju ukupno 834 učenika, a s njima radi 115 mentora. Također, u proračunu za ovu godinu predviđena su sredstva u iznosu od 124 milijuna kuna, što čini čak 52 posto proračuna. To nam omogućuje da provodimo projekte poput sufinanciranja nabave udžbenika za osnovne škole, sufinanciramo prijevoz učenika srednjih škola te prijevoz studenata, učenicima i studentima dajemo stipendije, a pokrenuli smo i projekt ranog učenja informatike od 1. do 4. razreda osnovne škole. Treba spomenuti i energetsku obnovu škola, naime trenutačno imamo prijavljeno 12 projekata ukupne vrijednosti više od 40 milijuna kuna – rekla je Natalija Martinčević te dodala da je svojedobno uveden model besplatnog prijevoza učenika iz svih krajeva županije pridonio većem broju upisanih učenika u srednje škole, pa tako i u gimnazije.

Ravnateljica Prve gimnazije Janja Banić zahvalila je posebnoj savjetnici na gostoprimstvu te istaknula veliku potporu Županije kod pripreme i realizacije mnogih projekata.

Spomenimo, Susret Vijeća učenika zamišljen je kao dvodnevni program u sklopu kojeg će se održavati sastanci i radionice predstavnika Vijeća učenika s ciljem razmjene iskustva u radu te dogovora oko zajedničkih aktivnosti i projekata. Na taj se način želi promicati suradnja najstarijih gimnazija Hrvatske u cilju očuvanja zajedničkih ideja te povezati učenike iz raznih dijelova Hrvatske zajedničkim projektima i aktivnostima. [ IZ DRUGIH IZVORA | varazdinska-zupanija.hr ]