Jučer-danas-sutra
ODRŽANO NATJECANJE FIRST LEGO League
Živo je bilo uz temu „Živa voda”
objavljeno: 8. veljače 2018.

Na završnom turniru sudjelovalo je 14 ekipa. Svaka se ekipa sastojala od tri do deset članova između 9 i 16 godina te dvoje voditelja.

Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je „Živa voda”. Na turniru su djeca morala pokazati svoje znanje i vještine u četiri kategorije: robotska igra, tehnički intervju, projekt i

temeljne vrijednosti.

  • Nagradu za najuspješniju izvedbu robotske igre dobiva ekipa koja je osvojila najviše bodova u robotskoj igri. Svaka je ekipa odradila tri vožnje, a gleda se najbolji ostvareni rezultat. Ove je godine najbolja bila ekipa ■ 3geared, Udruge Gradionica, Zagreb
  • Nagradu za dizajn robota dobiva ekipa koja je razvila, konstruirala, programirala i predstavila robota koji je čvrst i učinkovit, a najbolji su ■ Veliki, Informatički klub VEL_IK / OŠ Eugena Kumičića, Velika Gorica
  • Nagradu za najbolji projekt dobiva ekipa koja je napravila najbolje istraživanje, ponudila inovativno rješenje i održala kreativnu prezentaciju o temi čovjekova utjecaja na vodu. Pobjednička ekipa ■ KRIK, Robotičko-informatički klub, Križ ■ predstavila je projekt obnove i ponovnog korištenja starih napuštenih bunara u svojem mjestu.
  • Za temeljne vrijednosti nagradu je osvojio ■ Informatički klub NET iz Ivanić-Grada ■ Ovu nagradu dobiva ekipa koja je najbolje prenijela svoj timski duh, koja je pokazala blagotvorni profesionalizam i natjecateljsku suradnju.

Tri najbolje ekipe u ukupnom poretku svih kategorija, koje su uspješno prenijele temeljne vrijednosti, dostigle odlične rezultate u robotskoj igri i ponudile inspirativna rješenja projekta i robotske izvedbe, osvojile su velike LEGO pehare i pravo sudjelovanja na regionalnom turniru Adria regije u Sloveniji. To su ekipe:

1. Brickvengers, FER, Zagreb

2. I are robot, OŠ Ivana Cankara, Zagreb

3. 3geared, Udruga Gradionica, Zagreb.

Regionalno natjecanje Adria regije održava se 10. ožujka 2018. u Sloveniji. Naše najuspješnije ekipe imaju i mogućnost sudjelovanja na europskom i svjetskom turniru u Mađarskoj i SAD-u.

Sve nagrađene ekipe osvojile su poklon-pakete Hrvatskih voda, a pobjednička je ekipa osvojila i novi hrvatski šestonožni robot STEMI. Svi su sudionici osvojili medalje, FER-ove loptice te slikovnicu M. Vizner: Nova Hrvojeva zgoda: Od otpadne – čista voda!, u izdanju Hrvatskih voda.

Prijave za novu sezonu FIRST LEGO League započinju u travnju i traju do rujna. Tema koja nas očekuje jest „U orbitu”. Sve će informacije biti pravodobne na hrobos.hr.

…………..

doc. dr. sc. Ana SOVIĆ KRŽIĆ, predsjednica Hrvatskoga robotičkoga saveza