Jučer-danas-sutra
OBJAVLJENA IMENA 10 KANDIDATA ZA „GLOBAL TEACHER PRIZE”
Bill Gates odao priznanje nastavnicima
objavljeno: 20. veljače 2018.

Od niza različitih faktora, obrazovanje ima najveći utjecaj na našu budućnost, rekao je Bill Gates nakon što je objavljeno da je učiteljica iz Londona ušla u uži krug natjecanja za Global Teacher Prize.

Andria ZAFIRAKOU, koja radi u školi Alperton Community u Brentu, u sjeverozapadnom Londonu, ušla je u finalnih 10 kandidata za četvrtu po redu Global Teacher Prize koju dodjeljuje Varkey Foundation – čime se odaje priznanje izvanrednom doprinosu pojedinca profesiji.

U videoporuci u kojoj odaje priznanje finalistima

Gates je rekao: „Razmislite li o onome što potiče napredak i boljitak u svijetu, shvatit ćete da obrazovanje ima najveći utjecaj na budućnost pojedinca i društva.

A istraživanja su pokazala da dobar učitelj može biti najvažniji faktor koji određuje hoće li učenici imati odlično obrazovanje.”

Gates je rekao da su finalisti izabrani dijelom zbog njihovih dokazanih sposobnosti da inspiriraju učenike i pomognu im da uče.

Također je kazao: „Jednako je važno da su ovi učitelji vođe koji uvode inovacije u učionicu te da su mentori svojim kolegama. Pokazali su da ovakva vrsta suradnje između učitelja i škola svim učenicima može dati priliku da steknu odlično obrazovanje.”

Finalisti su izabrani između 30 000 prijava iz 173 zemlje te iz užeg izbora od 50 kandidata. Nagrada će biti predstavljena na ceremoniji u Dubaiju 18. ožujka 2018. u sklopu manifestacije Global Education and Skills Forum, a pobjednik će osvojiti milijun dolara.

Nagradu dodjeljuje zaklada Varkey inovativnim i brižnim učiteljima koji nadahnjuju učenike i cijelu zajednicu. Novčani dio nagrade isplaćuje se u ratama i zahtijeva od pobjednika da ostane u nastavničkoj profesiji još najmanje pet godina.

………………………

NAPOMENA

  • TES je digitalna zajednica s više od 3,6 milijuna registriranih korisnika u 279 zemalja i teritorija te stoga najveća mreža učitelja koja pomaže savjetovati, informirati i inspirirati edukatore širom svijeta.
  • Izvor: tes.com