Savjeti stručnjaka
JESU LI TO SAMO DOBRA STARA VREMENA …
Današnjoj djeci nedostaje mašte
objavljeno: 6. ožujka 2018.

… ili devedesete godine bile mnogo ljepše za odrastanje nego današnje vrijeme.

Kao otac troje male djece, mogu usporediti svakodnevne interese moje djece s onima kojih se sjećam iz „dobrih starih dana”. Doduše, postoje neka zajednička opća obilježja, ali je toliko očito da njima i mnogim njihovim prijateljima nedostaje mašta koju smo mi imali kada smo bili djeca.

Najveći je dokaz u prilog ovoj tezi opći nedostatak interesa današnje djece kada se radi o skupljanju igračaka i igranju s njima. U mom su djetinjstvu svi u školi imali ili su sanjali o tome da se dočepaju najnovije akcijske figure, društvene igre i drugih popularnih igara ili igračaka u to vrijeme. Tada si imao željenu igračku ili si znao sve o njoj.

Izlet na odjel s igračkama lokalne trgovine može se usporediti s posjetom Disneylandu, a i kada ste dobili igračku niste mogli dočekati da proširite vijest među prijateljima ili donesete predmet u školu za još jednu instalaciju „pokazuj i prepričavaj”.

Danas, vidim, to više nije slučaj. Dok moja djeca još uvijek vole kružiti među izloženim igračkama, ne pokazuju želju da imaju sve što vide. Nedostatak želje mog 10-godišnjeg sina za bilo kojom igračkom koja zahtijeva upotrebu mašte potkrijepljen je i željom da provodi nebrojene sate pokušavajući pobijediti u Drugom svjetskom ratu ispred televizora igrajući svoju omiljenu videoigricu.

Prema mom mišljenju, nevinost i originalnost dječje mašte pali su u drugi plan i prepustili primat tehnologiji.

Sve je toliko visokotehnološki, čak i u usporedbi s vremenom otprije 20 godina, da ima tako malo prostora za razvoj mašte.

Ista je stvar i s poticanjem djece da ugase televizor i izađu van. Ako je lijepo vrijeme, eventualno će teturati po dvorištu, ali to ne traje dugo.

Opet, ta razina mašte jednostavno nije prisutna. Ako je to smjer u kojem društvo planira usmjeravati učenje, onda se pomalo bojim onoga što donosi budućnost.

………………

NAPOMENA

  •  Inside Ottawa Valley –kanadski portal s vijestima i kolumnama.
  • Izvor: insideottawavalley.com
  • Photo by Annie Spratt on Unsplash