Pljesak molim
OŠ DRAGUTINA DOMJANIĆA, SVETI IVAN ZELINA
Andrej i Lara idu na Veliki skup pamtitelja riječi
objavljeno: 7. ožujka 2018.

Na Međunarodni dan materinskoga jezika, 21. veljače, u školskoj se knjižnici Osnovne škole Dragutina Domjanića u Svetom Ivanu Zelini održao Skup pamtitelja riječi. I stvarno su to pravi pamtitelji! Povjerenstvo za natjecanje imalo je veliki problem…

Skup pamtitelja riječi dio je projekta Riječ dana koji knjižnica provodi cijele godine, a u kojem učenici svakodnevno iz Rječnika hrvatskoga jezika biraju jednu riječ čije značenje objavimo na panou ispred knjižnice i na internetskoj stranici škole.

Na Skup se prijavilo 11 učenika i pokazali su izvrsno poznavanje značenja zadanih riječi hrvatskoga jezika.

Sedmero učenika četvrtih, petih i šestih razreda moralo je naučiti 25 riječi, a njih troje 

  • Andrej KUDELJAN, 4. a,
  • Tea ANDRIČIĆ, 5. a i
  • Antonija ZEREC, 6. a  

znali su savršeno svih 25 riječi! Nevjerojatno! Povjerenstvo za natjecanje, učiteljice Vesna Bašić, Marina Sever i knjižničarka Maja Hunjadi Barišić, nije im moglo naći grešku ili zamjerku pa je troje sjajnih pamtitelja moralo u pripetavanje kako bismo dobili pobjednika koji će predstavljati našu školu.

Pripetavanje je održano 2. ožujka i pristupilo mu je dvoje učenika, Andrej Kudeljan i Antonija Zerec. Povjerenstvo za natjecanje, uza stare članice, pojačano je još jednom, ravnateljicom Gordanom Čosić.

Učenici su za nastavak natjecanja morali naučiti još 20 riječi i ukupno su odgovarali 45 riječi izvučenih iz Rječnika hrvatskoga jezika u projektu Riječ dana. Dugo se nije znalo tko je bolji, i Andrej i Antonija značenja riječi sipali su iz rukava, kao da vodu piju, i na kraju je odlučilo JEDNO KRIVO ZAPAMĆENO SLOVO! Pobijedio je i našu će školu na Velikom skupu pamtitelja riječi zastupati Andrej KUDELJAN.

I u kategoriji sedmih i osmih razreda bilo je tijesno. Oni su morali naučiti 35 riječi, a bilo je četvero natjecatelja. Između Petre PAVLIČEK i Lare BANOVEC vodila se velika borba, no ipak je pobijedila Lara BANOVEC, 7. b, i ona će uz Andreja Kudeljana našu školu predstavljati na Velikom skupu pamtitelja riječi, 11. travnja u Zagrebu.

……………….

Maja HUNJADI BARIŠIĆ, školska knjižničarka | OŠ Dragutina Domjanića, Sveti Ivan Zelina