Zanimljivosti
OBRTNIČKA ŠKOLA KOPRIVNICA
Održana stručna praksa za učenike iz Mađarske
objavljeno: 16. ožujka 2018.

… za zavarivače, na kojoj je ugostila desetak učenika i dva profesora iz Mađarske.

Najvažnije aktivnosti projekta obuhvaćaju učeničke razmjene za sva zanimanja uključena u projekt, i to organizacijom dvotjedne praktične nastave na kojoj sudjeluju hrvatski i mađarski učenici. Za potrebe održavanja praktične nastave Obrtnička je škola kao glavni korisnik opremila praktikum za zavarivače opremom vrijednom 15 tisuća eura, što je osigurano iz projekta. Tijekom veljače i ožujka održane su učeničke razmjene, s time da je na prvoj domaćin bila Kolping Nagyváthy János osnovna, srednja tehnička i obrtnička škola iz Csurga koja je ugostila desetak učenika i dva profesora Obrtničke škole.

Mađarski su učenici, uz pomoć nove opreme, obavljali zadatke vezane za pripremu radnog mjesta, materijala i aparata te razne tehnike zavarivanja, a posljednjeg je dana razmjene održana zajednička izložba radova na kojoj su učenici predstavili sve što su izradili tijekom dvotjedne praktične nastave. Izložbu je posjetio i zamjenik župana Ratimir Ljubić, koji je pohvalio učenike i njihove mentore na znanju i vještinama koje su pokazali.

Osim sudjelovanja u stručnim dijelu, mađarski su se učenici upoznali i s kulturnim i sportskim znamenitostima Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije, kao i bitnim gospodarskim subjektima vezanima za njihovu struku.

Dosad su, osim početne konferencije i sastanka projektnih partnera, kao važnije preliminarne aktivnosti izrađeni programi učeničkih razmjena za sva zanimanja uključena u projekt. Navedeni programi dio su zajedničkog dokumenta pod nazivom Strategija učeničke razmjene koji će biti i jedan od rezultata ovog projekta, a tijekom travnja i svibnja bit će organizirana praktična nastava i za ostala zanimanja uključena u projekt – kuhare, poljoprivrednike, pekare i slastičare.

Projekt VEC Sharing okuplja partnere s hrvatske i mađarske strane – Obrtničku školu Koprivnica, PORA-u Razvojnu agenciju Podravine i Prigorja, Kolping Nagyváthy János osnovnu, srednju tehničku i obrtničku školu iz Csurga, Kolping katoličku osnovnu školu, srednju školu i hostel iz Nagybajoma te Srednju školu Stjepana Sulimanca iz Pitomače, a započeo je u listopadu 2017. godine. Predviđeno je trajanje projekta 16 mjeseci. [ IZ DRUGIH IZVORA | kckzz.hr ]