Jučer-danas-sutra
NE BOJTE SE REĆI „NE” SVEMU ŠTO VAM NE POMAŽE DA NAPREDUJETE
Kako biti najbolji učitelj? Nemojte se previše obvezati!
objavljeno: 20. ožujka 2018.

Znam, nekad sam i ja bila taj novi učitelj.

Pridruživala sam se raznim odborima, pomagala volonterskim udruženjima roditelja, prijavljivala se za vođenje izvannastavnih aktivnosti. Širila sam se na sve strane i osjećala se kao da ne uspijevam postići sve što bih željela. Sve sam vrijeme također osjećala da nisam dovoljno cijenjena za trud koji ulažem, iscrpljena svojim beskonačnim popisom ciljeva i poražena nedostatkom napretka.

Kako su godine prolazile, polako sam učila kako upravljati vlastitim očekivanjima i izbjegavati „izgaranje”. Kada sam konačno shvatila da mi previše obveza škodi umjesto da mi pomaže, počela sam konačno postizati bolje rezultate nego što sam mogla zamisliti.

TIJEKOM PRVE GODINE POKUŠAJTE SE DRŽATI SAMO POUČAVANJA! Možda se želite pridružiti brojnim aktivnostima i pridonijeti svojoj školi, ali to vam može odvratiti pažnju. Nećete moći pomoći učenicima ako ste stalno iscrpljeni, a oni neće znati koliko ste truda uložili „iza kulisa”. Očekuju da se usredotočite na njih i njihovo učenje zato usmjerite svu svoju energiju na samu učionicu. Važno je ostati angažiran u školi, zajednici, državi, ali morate preuzimati odgovornosti jednu po jednu, a ne sve odjednom.

NE NAMEĆITE SI DA VAŠA UČIONICA MORA BITI SAVRŠENA, VAŠI VAM UČENICI MOGU POMOĆI. Toliki učitelji zamišljaju savršenu učionicu sa zamršenim ukrasima. Učinite prostoriju raznobojnom i zabavnom zbog učenika, ali ne opterećujte se idejom da morate imati najslađu učionicu u školi. Uspoređujem to s vjenčanjem – vjenčanje je zabavno i željeli biste da sve bude savršeno, ali je odnos ipak ono što je najvažnije.

Sada postoje i istraživanja koja to mogu poduprijeti. Neke su studije pokazale da ne bi trebalo imati previše stvari na zidovima. Dopustite djeci da uređuju učionicu s vama. To već u početku gradi odnose i pozitivno ozračje. I da ne spominjem da će vam to ostaviti više vremena za pomno planiranje lekcija.

KADA NISTE USREDOTOČENI NA UČENIKE, POBRINITE SE DA SE USREDOTOČITE NA SEBE. Vodite brigu o svom tijelu i duhu kako biste mogli dati najbolje. To znači osigurati dovoljno sna, piti dovoljno vode i uzimati potrebne vitamine. Ako ste bolesni, nije sramota uzeti slobodan dan. Bolje je da odmorite nekoliko dana prije nego što se vratite u učionicu, inače sam produljujete lošu izvedbu.

Postavite li sebe i svoje učenike na prvo mjesto, na dobrom ste putu da uspješno izgurate prvu godinu poučavanja. Znajte koji su vaši prioriteti i ne bojte se reći „ne” svemu što vam ne pomaže da napredujete. Kako biste postigli mnogo, morate se usredotočiti na vrlo malo osnovnih stvari.

………………

NAPOMENA

  • NeaToday.org – svakodnevno donosi najnovije vijesti iz svijeta obrazovanja.
  • neatoday.org