Zanimljivosti
OŠ FRA BERNARDINA TOME LEAKOVIĆA, BOŠNJACI
PROJEKTNI DAN: zdrava prehrana
objavljeno: 22. ožujka 2018.

Svaki je učitelj osmislio različite aktivnosti sa svojim razredom. Učiteljice prvog a i b razreda Helena Jovanovac i Ivanka Jozić sa svojim su učenicima i roditeljima organizirale natjecanje u kuhanju zdravih juha. Organizirale su pravi mali šou Tri, dva jedan kuhaj! u našoj školi. Učitelji drugog razreda Miroslav Đurić i Ivana Bertić sa svojim su učenicima pripravili voćni kup i miješanu salatu od sezonskog povrća.

Treći razred i učiteljice Suzana Hudolin i Tanja Babić proučavao je pčele, pčelinje proizvode, a na sam projektni dan pokazali su svima kako se radi med. Mame su se potrudile i napravile nekoliko vrsta kolača, naravno sve s medom. Četvrti razred i učiteljice Blaženka Lešić i Martina Jovanovac uz plakate o piramidi sa zdravom prehranom počastio je sve prisutne ukusnom voćnom salatom i izvedbom kratkog igrokaza Voćni razgovor Nataše Lambevske.

Peti je razred s učiteljicom Svjetlanom Knežević izvodio pokuse u kojima su otkrivali koji je udio bjelančevina i masti u zadanoj namirnici. Šesti a razred s učiteljicom Brankom Markanović izrađivao je plakate o zdravoj prehrani, dok je šesti b razred sa svojom razrednicom Marijanom Juzbašić pripremio kuhano povrće na pari i voćnu salatu. Sedmi razred s učiteljicama Suzanom Modic i Anom Ćorlukom Vidović radio je zdravu tortu i voćnu salatu. Osmi a razred sa svojom je razrednicom Terezom Mihetec Dragosavljević kroz dulje razdoblje provodio anketu na razini škole o zdravim prehrambenim navikama. Osmi b i učiteljica Silvija Balatinac radili su okruglice s medom, orašastim plodovima i kokosom.

Učiteljica Nevenka Bertić s odabranom skupinom učenika istraživala je stare recepte na jezičnoj i pravopisnoj razini. Stručne suradnice, pedagoginja Sanja Herman-Žeravica i knjižničarka Karmela Babić u prostoru knjižnice postavile su izložbu pod nazivom Kuharice manje zbori da ti ručak ne zagori. Izložba je osmišljena kao spoj staroga i novoga. Prikazani su recepti i kuhinjska pomagala kojima su se koristili krajem 19. i početkom 20. stoljeća te kuharice i pomagala iz sredine 20. i s početka 21. stoljeća.

……….

Karmela BABIĆ, dipl.knjižničarka | OŠ fra Bernardina Tome Leakovića, Bošnjaci