Jučer-danas-sutra
SINDIKAT PREPOROD
Kompenzacija?
objavljeno: 22. ožujka 2018.

… u srednjoškolskim ustanovama i Sindikata Preporod, izdvojeno su se sastali ministrica Blaženka Divjak i pomoćnik ministrice Stipe Mamić s predsjednicima dvaju srednjoškolskih sindikata.

Ministrica je izvijestila predstavnike sindikata o dobivenoj suglasnosti Ministarstva financija i Ministarstva rada  za prijedlog povišice plaće od 4% nastavnicima s više od 30 godina staža kao kompenzacije za  odustajanje od umanjenja tjedne radne obveze za 2 sata (bonus). Spomenuti je prijedlog, prema riječima Ministrice, osmišljen na način da se odnosi na sve radnike koji ostvaruju pravo na bonus, odnosno pravo na bonus bilo bi zamijenjeno kompenzacijskim dodatkom.

NA MINISTRIČIN PRIJEDLOG SINDIKALNA JE STRANA IZNIJELA OVE PRIMJEDBE:

1) Dodatak bi trebao pripasti svim radnicima, a ne samo nastavnicima, s 30 i više godina staža.

2) Visina povišice plaće ne odgovara uštedi koja će se ostvariti ukinućem bonusa.

3) O zamjeni bonusa za povišicu trebao bi odlučivati radnici ponaosob, odnosno kolektivni bi ugovor trebao sadržavati oba prava.

Na iznesene primjedbe sindikalne strane, predstavnici Vlade očitovali su se o nemogućnosti povećanja postotka i uključivanja svih radnika sa 30 i više godina staža u ostvarivanje ovog prava.  Vladinim je predstavnicima prihvatljiva jedino mogućnost o pojedinačnom izjašnjavanju nastavnika. 15. sastanak Pregovaračkih odbora održat će se u petak, 23. ožujka.

P.S. Pravo na bonus u srednjim školama ostvaruje 3 430 radnikaKumulativno radi se o 6 860 sati tjedno, odnosno oko 330 radnih mjesta.

Predvidivo smanjenje proračunskog troška za plaće na mjesečnoj osnovi iznosi 3.1 mil. kuna, a godišnje 37.3 milkuna. Za rast plaće svim nastavnicima s više od 30 godina staža  od 4%  trebalo bi godišnje izdvojiti 15.5 mil. kuna. Radi se, dakle, čak ne ni o  polovičnoj kompenzaciji, odnosno nastavnik bi trebao, prema novom rješenju, raditi 10% više za 4% veću plaću. [ IZ DRUGIH IZVORA | sindikat-preporod.hr ]

…………………

Željko STIPIĆ