Jučer-danas-sutra
ONE KRŠE SVA PRAVILA TRADICIONALNE EDUKACIJE, ALI POSTIŽU NEVJEROJATNE REZULTATE
Što možemo naučiti od pet najinovativnijih škola na svijetu
objavljeno: 23. ožujka 2018.

Suvremeno tržište rada, automatizacija i tehnologija tjeraju učenike da budu spremni za poslove koji možda još ni ne postoje, dok je većina škola suočena s izazovima u pokušaju da održi korak sa svakodnevnim promjenama.

Ali neke škole kontinuirano pokušavaju držati korak s inovacijama. Neke od najinovativnijih škola u svijetu krše sva pravila tradicionalnog obrazovanja te postižu nevjerojatne rezultate.

U tekstu možete pronaći neke od koncepata koji stoje iza ovih inovativnih škola i saznati što možemo naučiti od njih.

ŠKOLA STEVE JOBS U AMSTERDAMU

 

Škola Steve Jobs želi biti školski model novog doba. Ova škola potiče djecu da pronađu svoje interese učenjem i istraživanjem. U ovoj je školi učenje prilagođeno pojedincu, a svako dijete dobiva iPad koji je pun obrazovnih aplikacija i igara. Djecu se potiče da sami odaberu što žele učiti i kada. Ovaj pristup povećava pozornost, motivaciju i poboljšava učenje.

Međutim, nije svako učenje temeljeno na računalima. Društvene se vještine također razvijaju u zajedničkim projektima s drugom djecom.

Među deset obećanja koje škola daje svakom djetetu koje ju pohađa najvažnije je možda sljedeće: „Obećavamo da ćemo se uvijek služiti najnovijim tehnikama da te pripremimo za svijet sutrašnjice.”

Jedan od fascinantnih aspekata ove škole također uključuje angažman roditelja. Svakih se šest tjedana roditelji i učitelji sastaju kako bi provjerili napredak svog djeteta i ažurirali njegov individualni nastavni plan. Što je najvažnije od svega, roditelji se koriste personaliziranom iPad aplikacijom koja prati napredak njihove djece u stvarnom vremenu, nudeći više detalja nego bilo kakav izvještaj ili roditeljski sastanak.

EGALIA, PREDŠKOLA U STOCKHOLMU, ŠVEDSKA

Rodno-mješovite škole norma su u većini zapadnih zemalja već desetljećima, ali ova škola podiže taj koncept na sasvim novu razinu. Ovaj revolucionarni školski sustav temelji se na principu potpune ravnopravnosti i želi izbjeći bilo kakav oblik diskriminacije, uključujući dob, rasu, vještine, invaliditet i spol.

Rodno-specifična imena i etiketiranje se izbjegavaju. Umjesto da se učenicima obraćaju s „djevojčice” i „dječaci” ili „on” i „ona”, učitelji se služe skupnim imenima ili imenima djece. Kada čitaju knjige ili pričaju priče, učitelji često promijene uloge i dopuste da princa spasi princeza ili u priču uvedu rodno-neutralni lik. Svrha je ovog sustava naučiti djecu da prosuđuju druge prema njihovim djelima i osobnosti, a ne prema predrasudama prethodno određenih rodnih uloga.

ŠKOLE CARPE DIEM U OHIJU, INDIANI I ARIZONI

Škole Carpe Diem više sliče na otvorene urede s odjeljcima nego tradicionalne učionice. Ove javne i besplatne škole provode model mješovitog učenja, što znači da projektno-orijentirano učenje kombiniraju s tempom učenja koji učenici sami određuju pomoću računala.

Umjesto da su podijeljeni u različite razrede prema svojim vještinama, učenicima se pristupa individualno. Svaki učenik uči vlastitim tempom, koristeći se računalima u otvorenoj učionici. To znači da učenici mogu ubrzati ili usporiti svoje učenje bez da ih nešto ograničava ili sputava.

Uz kurikulum koji je temeljen na softveru, oni također rade na timskim projektima s drugim učenicima i učiteljima u tradicionalnijem razrednom okruženju. Dobar dio ovoga podrazumijeva učenje temeljeno na istraživanju u kojem se učenike ohrabruje da uče na vlastitim pogreškama.

Osmišljene za moderne učenike koji se udobnije osjećaju uz tehnologiju nego tradicionalne metode, škole Carpe Diem postižu bolje rezultate od svih drugih škola u državi, s prosječnim koeficijentom uspješnosti od 92 posto, u usporedbi s državnim prosjekom od 65 posto.

ZELENA ŠKOLA NA BALIJU

Inovativnost ne mora uvijek podrazumijevati visoku tehnologiju. Zamislite školu bez zidova, smještenu usred šuma i polja riže, izgrađenu samo od bambusa i osvijetljenu samo suncem. Zelena škola na Baliju svojom je misijom odredila poučavati učenike održivosti, služeći se holističkim pristupom.

Tradicionalni predmeti, poput matematike i jezika, kombiniraju se s praktičnima, koji uključuju kuhanje, vrtlarstvo te čak i tradicionalno hrvanje u blatu.

Učitelji su jednako raznoliki kao i učenici te iz svih krajeva svijeta dolaze poučavati u Zelenoj školi i poučiti o njezinoj misiji i vrijednostima.

Zelena je škola postala mnogo više od škole; ona se pretvorila u zajednicu te predstavlja model za Bali i za ostatak svijeta. Koncept je jednostavan: djelujte lokalno, neka okoliš bude na prvome mjestu te mislite na budućnost svojih unuka.

Nakon što je 2015. posjetio školu, UN-ov glavni tajnik Ban Ki-Moon rekao je da nikad nije posjetio tako jedinstvenu i impresivnu školu.

WALDORFSKA ŠKOLA

Unatoč tome što je smještena u samom srcu Silicijske doline, ova Waldorfska škola vodi se niskotehnološkim pristupom obrazovanju. Zaposlenici tvrtki poput Applea, eBaya, Googlea i Yahooa šalju svoju djecu u ovu školu gdje nema nijednog tableta, pametnog telefona ili ekrana na vidiku.

Waldorfska škola to naziva „renesansnim obrazovanjem”. Ali zašto toliko mnogo tehnoloških vođa inzistira na edukaciji svoje djece bez korištenja tehnologije u učionici ili čak i kod kuće?

Ideja je ta da treba smanjiti distrakcije modernih medija i stvoriti fizički i mentalni prostor za kreativnost i inovaciju – vještine koje su vrlo cijenjene u poslovno-tehnološkom svijetu.

Umjesto da se oslanja na softver za svoja predavanja, Waldorfska škola vjeruje u tradicionalniju figuru učitelja koji mari za razred i pojedince. Svi se predmeti poučavaju potičući kreativnost, umjetnosti, igre, projekte i istraživanje.

Ni učitelji ni roditelji nisu zabrinuti time hoće li djeca biti u zaostatku kada je u pitanju njihov tehnološki odgoj. Tehnologija svakim danom postaje sve jednostavnija, stoga učenici neće imati problema održati korak s promjenama.

Beverly Amico, voditeljica škole, kaže: „Čega se sjećate kao dijete u školi? To su obično izleti, eksperimentiranje u školskom laboratoriju ili čitanje prekrasne priče. To su stvari kojih ćete se sjećati i za 50 godina.”

S obzirom na to da se suvremene škole koriste tehnologijom u što većem opsegu, Waldorfska se škola čini kao pravo osvježenje i zanimljiva alternativa.

Dok svaka od ovih škola ima drukčiji pristup razrednoj inovaciji, sve one imaju isti cilj – opremiti učenike vještinama za snalaženje u budućnosti. Personalizirano učenje potiče ih da zauzmu aktivnu ulogu u vlastitom obrazovanju. Projektno i timsko orijentirano učenje omogućit će im da primijene svoje vještine na nove poslovne uloge u budućnosti. Nadajmo se da će i druge škole slijediti njihov primjer te integrirati ove inovacije dok one ne postanu obrazovna svakodnevica.

  • Što vi mislite o ovim inovativnim školama diljem svijeta? Podijelite svoje mišljenje s nama u komentarima.

………………….

NAPOMENA

  • InformED je portal koji pomaže edukatorima da ostanu u tijeku s najnovijom obrazovnom tehnologijom, uključe se u pedagoške rasprave te bolje razumiju psihologiju uma u razvoju.
  • Izvor: opencolleges.edu