Školstvo u medijima
NIKAD NIJE KASNO
Kako biti bolji učitelj u 2018.
objavljeno: 5. travnja 2018.

 PONOVNO DEFINIRAJTE SVOJU FILOZOFIJU POUČAVANJA

… jer ste vjerojatno naučili neke stvari o svom stilu poučavanja otkako ste posljednji put definirali svoju filozofiju.

Nekima se ovo možda čini kao manje važna stvar, ali to zaista može biti korisno. Poznavanje i razumijevanje vlastite filozofije poučavanja pomoći će vam da bolje shvatite način na koji provodite nastavu. Ako ne znate gdje početi, u Google možete utipkati „kako napisati filozofiju poučavanja?” i pronaći ćete neke informacije na internetu.

 ORGANIZIRAJTE SVOJ SUSTAV PLANIRANJA

Svi bi učitelji trebali imati sustav planiranja. Ako ga već nemate, napravite ga! To će vam organizirati život i učiniti vaše poučavanje usmjerenijim i učinkovitijim. Postoji mnogo načina na koje možete postaviti svoje planove, ali trebali biste koristiti ono što je najbrže i što funkcionira za vas. Neke od ideja koje biste mogli uključiti jesu: bilješke, ciljevi, jezični ciljevi, popis aktivnosti, radni listovi.

ZA POMOĆ POGLEDAJTE:

Važno je zapamtiti – kada osmišljate svoj sustav planiranja nemojte zaboraviti nabaviti mape (ili ga organizirajte u obliku datoteka na računalu) kojima se možete vratiti kad poželite.

 NEMOJTE PREVIŠE PLANIRATI

Lako je zanijeti se planiranjem. Svima nam se to dogodilo – u nastojanju da prenesemo učenicima što više gradiva, ponekad pretjeramo s planiranjem i zatim u učionici prebrzo protrčimo kroz sve točke, a učenici ne uspiju pohvatati ništa. Umjesto da pokušavate ugurati svaku malu stvar u jednu lekciju, razlomite jednu temu na manje dijelove. Poučavanje bi trebalo biti samo manji dio sata. Većinu bi vremena vaš razred trebao provoditi vježbajući, a vi biste, umjesto učitelja, trebali preuzeti ulogu „trenera”.

 DOPUSTITE UČENICIMA DA POUČAVAJU

Kaže se da je najbolji način da nešto naučite taj da poučavate druge. Ako neki učenici ne razumiju sadržaj, strateški ih grupirajte i dopustite onima koji razumiju da poučavaju one koji ne razumiju. To je korisno za obje skupine. Takvo poučavanje potvrđuje ono što znaju i daje im više samopouzdanja. Učenje od vršnjaka omogućuje im prenošenje gradiva iz drukčije perspektive i razine.

 NEMOJTE SE BOJATI OCJENJIVANJA

Ocjenjivanje je važno i informativno. Ključno je da ne pretjerate. Način na koji pristupate ocjenjivanju može uvelike utjecati na stavove vaših učenika prema ocjenjivanju. Dobri učitelji ocjenjuju svakodnevno. Naravno, većina toga je neformalno. Formalno nam ocjenjivanje, s druge strane, pokazuje koliko učenici doista znaju i pomaže nam oblikovati naše buduće poučavanje.

Pokušajte ocjenjivanje pretvoriti u svakodnevni dio sata. Učenicima morate dati do znanja da je ocjenjivanje ono što vama kao učitelju pokazuje u kojoj su fazi vaši učenici s učenjem kako biste im mogli pomoći i usmjeriti ih. Bez ocjenjivanja nemamo sliku o tome što naši učenici trebaju.

 USREDOTOČITE SE NA RAZVOJ VJEŠTINA

Najučinkovitiji način da to napravite jest pomoću kontinuiranog ocjenjivanja i praćenja razvoja. Podijelite rast i sa svojim učenicima. To će im pomoći da nauče vjerovati vašim odlukama kada je u pitanju poučavanje, stvore zajedničke ciljeve za poučavanje i učenje te nastave rasti.

 POŠTUJTE SVOJE UČENIKE

Poštovanje može mnogo značiti. Kada poštujete svoje učenike, veća je vjerojatnost da će i oni poštovati vas. Razredna dinamika obostranog poštovanja nešto je čemu morate težiti. Razredi u kojima postoji obostrano poštovanje omogućuju učinkovitije učenje i poučavanje. Evo nekih ideja za stvaranje takvog okruženja: naučite o njihovoj kulturi, pitajte ih trebaju li pomoć, budite otvoreni kada je u pitanju njihov napredak, pomozite im postaviti ciljeve, pitajte ih o tome što vole, a što ne vole, nasmijte se…

 BRINITE O SEBI

Vodite brigu o sebi izvan škole tako da možete biti spremni za svakidašnje izazove poučavanja. Odmarajte se, pijte dovoljno vode, jedite povrće. Sve te stvari koje biste ionako trebali raditi mogu zaista mnogo značiti i dati vam energije da budete najbolji mogući učitelj. Nemojte podcijeniti moć brige o sebi!

……………

NAPOMENA

  • BusyTeacher.org je online zajednica usredotočena na obrazovnu tehnologiju i njezino provođenje u učionicama.
  • Izvor: busyteacher.org