Zanimljivosti
OŠ SVETI PETAR OREHOVEC
Ugostili učenike i učitelje iz Italije, Poljske i Španjolske
objavljeno: 5. travnja 2018.

Razmjena je održana od 19. do 23. ožujka, a domaćini su ugostili 18 učenika i sedam učitelja iz partnerskih škola iz Italije, Poljske i Španjolske.

Tema razmjena bila je građanski aktivizam pa su domaćini i gosti u Gradskoj knjižnici u Križevcima uz radionicu o građanskom aktivizmu priredili i izložbu o prosvjedima u njihovim zemljama. Zajedno su crtali transparente za zamišljene prosvjede, a u Školi animiranog filma u Čakovcu napravili su animirani film o građanskom aktivizmu. Sudjelovali su u predstavljanju aktivnosti vezanih za integraciju Roma u Međimurskoj županiji te na radionici o rasizmu i ksenofobiji, a na radionici bubnjanja družili su s članovima Udruge Afrikanaca.

Svoje medijske kompetencije učenici su imali priliku uvećati sudjelovanjem na radionici „Etika i senzacionalizam u medijima”, radionici videostreaminga te prilikom posjeta HRT-u.

Svojim partnerima domaćini su predstavili aktivnosti Hrvatskoga filmskog saveza vezane za medijsku pismenost te Festival dječjih prava, ali ponešto i od naše glazbene kulture. Svi su bili oduševljeni posjetom Glazbenoj školi Alberta Štrige u Križevcima, gdje su im učenici, učitelji te ravnateljica Branka Špoljar priredili izvrstan glazbeni program. Ponešto od hrvatske kulturne tradicije učenici i učitelji orehovečke škole predstavili svojim partnerima i na završnoj priredbi u Područnoj školi Gregurovec.

Iduća će razmjena ovog projekta Erasmus+ biti u rujnu u Poljskoj, a dotad partnere čeka mnogo posla radi pripreme repozitorija filmova i radionica kojima će se moći koristiti svi zainteresirani za poučavanje građanskog odgoja. [ IZ DRUGIH IZVORA | kckzz.hr ]