Zanimljivosti
MEĐIMURSKA I VARAŽDINSKA ŽUPANIJA
Smotra projekata iz Građanskog odgoja i obrazovanja
objavljeno: 17. travnja 2018.

… Međimurske i Varaždinske županije za osnovne i srednje škole – smotra Projekt građanin. Ove su godine vrijedni učenici i njihovi mentori uočili i istraživali ukupno 20 projektnih tema u lokalnoj zajednici, od čega deset u predmetnoj nastavi, sedam u razrednoj nastavi osnovnih škola te tri u srednjim školama. 

Učenici svojim projektima djeluju na poboljšanje zajednice u kojoj žive, upućuju na probleme i pronalaze rješenja, čime se izravno uključuju u život svoje lokalne zajednice. Smotru je svečano otvorio međimurski župan Matija Posavec, uz čestitke svim školama na izradi kvalitetnih projekata, a pritom su mu „mali građani” zahvalili na tome što je još 2012., kada je prvi put otvarao smotru, pružio podršku i dodatni vjetar u leđa učenicima i učiteljima za rad na novim projektima. Istaknuo je da će ponuđena rješenja za rješavanje problema u lokalnoj zajednici, koje su uočili i ponudili učenici, biti itekako korisna svima u javnom sektoru. 

Ivona Nakić-Vojnović, viša savjetnica za razrednu nastavu u AZOO-u, istaknula je kako su međimurski školarci pokazali da su spremni postati odgovorni građani društva, uz svoju samostalnost i inicijativu, što su prepoznali i u Agenciji za odgoj i obrazovanje. U ime organizatora i domaćina sve prisutne pozdravio je Renato Vinko, ravnatelj Gospodarske škole Čakovec. Istaknuo je kako je za jedan projekt potrebno izdvojiti mnogo sati planiranja i izrađivanja rada. Čestitao je učenicima i učiteljima na uloženom trudu i vremenu te ohrabrio učenike prije predstavljanja projekata pred članovima povjerenstva.

Predsjednica Povjerenstva Aleksandra Oreški, učiteljica savjetnica u VI. OŠ Varaždin, obratila se sudionicima i uzvanicima. Objasnila je pravila Smotre i zaželjela svima mnogo uspjeha u obrani svojih projekata. U sastavu deveteročlanog Povjerenstva bili su: Aleksandra Oreški, VI. OŠ Varaždin; Aleksandra Ličanin, Međimurska županija; Sandra Vlahek, OŠ Donji Kraljevec; Dijana Oreški Vidović, III. OŠ Čakovec; Lucija Sanjković Horvat, Gospodarska škola Čakovec; Miljenko Hajdarović, Srednja škola Čakovec; Marija Ciceli Stanković, Međimurska županija; Igor Mesarić, Grad Čakovec; Goran Lapat, Učiteljski fakultet – Odsjek u Čakovcu. 

U prigodnom programu svečanosti predstavili su se učenici Karla Jambrović iz Srednje škole Čakovec, Stjepan Kirić iz Gospodarske škole i Dorja Vincek iz III. OŠ Čakovec kao voditelji programa, zatim zbor Srednje škole Čakovec s mentoricom Petrom Horvat i bend Srednje škole Čakovec koji su nakon himne izveli pjesmu legendarnog i neponovljivog Elvisa Presleyja Don´t be cruel, članovi Folklorne skupine III. OŠ uz pratnju tamburaša i pjevača, pod vodstvom mentorica Ane Jeđud i Marine Korunek, otplesali su dva međimurska kola Nabrala je jabuke petrovke i Lepe naše senokoše, učenice iz Gospodarske škole Nensi Andrašec i Tena Herceg uz pratnju Brune Perhoča na tamburici otpjevale su pjesmu Vuprem oči.
 
Učenici su bili vrlo uspješni u obrani svojih projekata i nestrpljivo čekaju Poziv za Državnu smotru, koji stiže krajem travnja. Vjerujemo u odlične rezultate međimurskih i varaždinskih „malih građana” i u to da će njihovi projekti kao i prethodnih godina činiti trećinu Državne smotre. 

Podršku Smotri svojom je nazočnošću pružio i Tomislav Ogrinšak, viši savjetnik za Građanski odgoj i obrazovanje u AZOO-u. Pohvalio je projekte međimurskih i varaždinskih učenika te je u svečanoj završnici učenicima i mentorima uručio pohvalnice i zahvalnice za sudjelovanje na Smotri. Ujedno je zahvalio Povjerenstvu na trudu i odvojenom vremenu. 

Za besprijekornu organizaciju i domaćinstvo pobrinuli su se ravnateljica III. OŠ Čakovec Nataša Hajdinjak, ravnatelj Gospodarske škole Čakovec Renato Vinko, ravnateljica Srednje škole Čakovec Gordana Ramušćak i voditeljice županijskih stručnih vijeća za Građanski odgoj i obrazovanje OŠ i SŠ Međimurske županije Zdenka Novak i Patricija Topolnjak

Srdačno zahvaljuju izdavačkoj kući ŠKOLSKA KNJIGA iz Zagreba, čiji je predstavnik Slaven Pranjić također nazočio Smotri i razveselio sudionike prigodnim poklonima. Državna smotra održat će se 21. svibnja 2018. u Zagrebu u Muzeju suvremene umjetnosti, u organizaciji AZOO-a. [ IZ DRUGIH MEDIJA | emedjimurje.rtl.hr ]