Zanimljivosti
OBRTNIČKA ŠKOLA POŽEGA
Na praksi u Italiji naučili mnogo toga što će moći primijeniti u životu
objavljeno: 18. travnja 2018.

Agencija za mobilnost i programe EU financirala je taj projekt s ukupnim iznosom od 43 160 eura. Razgovarali smo s koordinatoricom projekta mobilnosti Sanjom Špehar, koja je s četvero učenika provela dva tjedna u Italiji na stručnoj praksi.

– Ovo je treći puta da vodimo učenike tekstilnih i ugostiteljskih zanimanja u Italiju. Ovoga je puta s nama išlo četvero učenika – dvoje turističko-hotelijerskih komercijalista Marina Hegediš i Mateo Rašić koji idu u treći razred , zatim učenica koja se obrazuje u četvrtom razredu za modnog tehničara Jelena Stanivuk i iz razreda kuhara učenica trećeg razreda Petra Drabik – rekla je koordinatorica Špehar, dodajući kako je na temelju prijava učenika te unaprijed dogovorenih i objavljenih kriterija za sudjelovanje u projektu odabrano osam modnih tehničara, četiri kuhara i osam turističko-hotelijerskih komercijalista.

Projekt se realizira u suradnji s dva partnera iz Italije. Škola Istituto Ruzza u svojim programima obrazuje učenike za tekstilna zanimanja, a Tecna scarl ustanova je za obrazovanje odraslih, partner za ugostiteljska zanimanja.

– Učenici su stručnu praksu proveli u različitim poslovnim subjektima, tvrtkama, modnim atelijerima, restoranima i hotelima, kako bi usvojili što više različitih znanja i vještina – dodaje Sanja Špehar, naglašavajući da je svrha projekta unapređenje strukovnih znanja i vještina te osobni i profesionalni razvoj koji će omogućiti lakše uključivanje na tržište rada te veću konkurentnost naših učenika na tržištu rada.

Svoje zadovoljstvo istaknula je i ravnateljica Obrtničke škole Požega Iva Šnajder, koju raduje da učenici dio prakse odrađuju u inozemstvu.

– Dobra suradnja s partnerima u Italiji na ovaj se način uspješno nastavlja, a rezultat suradnje su pozitivni ishodi i kompetencije koje učenici steknu boravkom u inozemstvu. Projekti mobilnosti otvaraju mogućnosti za stjecanje i usavršavanje kompetencija, za usporedbu s učenicima i školama u drugim državama EU te za ugradnju primjera dobre prakse u programe učenja u školi. Stoga se svake godine prijavljujemo na projekte mobilnosti za učenike graditeljske i drvne struke u kojima se praksa planira s partnerima u Njemačkoj te za učenike tekstilne i ugostiteljske struke u Italiji – istaknula je ravnateljica Šnajder.

Učenica hotelijersko-turističkog smjera Marina Hegediš ističe kako je odrađivala praksu u Padovi, u hotelu M 14 te da je mnogo naučila.

– Radila sam u sali za doručak, večeru te na recepciji i mnogo sam toga naučila. Velika je razlika ići ovdje na praksu i u Italiju, gdje je drukčiji način rada, jer ipak je Padova veliko turističko mjesto – rekla je učenica Marina.

Jelena Stanivuk, učenica četvrtog razreda za modnog tehničara, bila je na praksi u krojačkom salonu u kojem se izrađuju muška odijela i to isključivo na bazi ručnog rada, što je kao takav tradicionalan za taj salon koji ima tradiciju dulju od 50 godina.

– Imala sam priliku vidjeti određene specifičnosti u krojačkom salonu i mnogo sam toga naučila. Mnogo je i različitosti u radu, jer ovdje sam radila sve strojno, a u Padovi ručno. S nekim sam se stvarima prvi put susretala. Oni rade na tradicionalan način i uvjerena sam da ću neke stvari moći i ovdje primijeniti. Taj salon šiva skupocjena odijela koja se prodaju i izvan Padove, odnosno Italije – prepričala je svoje dojmove Jelena.

Učenica trećeg razreda za kuhara Petra Drabik imala je jako lijepo iskustvo te također mnogo naučila.

– U Italiji se u kuhinji radi drukčije. Radila sam u restoranu u središtu Padove i to na pripremi hrane. Nisam radila neke sporedne stvari. Posebno me veseli što sam naučila kako se čisti i sprema riba, školjke i rakovi, što ovdje nisam imala priliku naučiti – rekla je Petra.

Mateo Rašić, učenik trećeg razreda hotelijerko-turističkog smjera, ističe kako su stekli golemo iskustvo u hotelu M 14 u kojem su bili na praksi.

– Sporazumijevali smo se većinom na engleskom jeziku. Rado bih se vratio i odrađivao praksu u Italiji, jer se tamo može mnogo naučiti, a kasnije i ovdje primijeniti. Prihvatili su nas u Padovi kao da smo njihovi – dodao je Mateo.

Što se tiče troškova, učenicima je praksa u Italiji bila besplatna, smještaj i prehrana financirani su iz sredstava EU iz kojih su učenici dobili i džeparac.

Sva će stečena iskustva učenici koji su bili na praksi predstaviti profesorima i kolegama, što im je jedan od daljnjih zadataka. [ IZ DRUGIH IZVORA | pozega.eu ]