Kolumna
Sandra VUK, majka dviju kćeri – buduće učiteljice i druge koja ni ne želi čuti o tome da nastavi maminim stopama. Entuzijast, osoba koja uvijek uči, sve je zanima i vjeruje u današnju djecu. Da bi cijeli proces bio što lakši, učenje smatra životnom igrom, uvijek traži nove spoznaje, metode i načine poučavanja. Zaljubljenik u nove tehnologije. Zaljubljenik je i u svoj posao i radost koju dijeli kad uđe u učionicu. Profesionalac u poučavanju već 27 godina. Uvijek željna prikazati primjere prakse, poučavati i odrasle. SLUŽBENO: učiteljica u OŠ Sveta Nedelja, učiteljica savjetnica, kolumnistica, e-mentorica, edukatorica o novim tehnologijama, županijska voditeljica. Kolumnistica je Školskog portala od siječnja 2015.
UČENJE NA DALJINU ■ LJETNI SERIJAL ■
Adobe Spark [1.dio]
objavljeno: 22. srpnja 2020.

Adobe Spark je integrirano web i mobilno rješenje koje omogućuje svima lako stvaranje i dijeljenje vizualne priče.

Alat Adobe Spark nastao je 2016. kao besplatna inačica alata ADOBE ■ Preuzmite ga OVDJE

Adobe Spark podržava tri oblika priča i tri načina za izražavanje ideja:

SPARK VIDEO ■ omogućuje vam da za samo nekoliko minuta pretvorite svoju priču u zadivljujući video. Izvrstan je alat za izvještavanje, objašnjavanje koncepta u razredu ili projektne priče.

Za ilustraciju svojih ideja odaberite neki od tisuće lijepih, autorski odabranih slika [ili upotrijebite svoje] i dodajte ikone i svoje videoisječke. Odaberite temu dizajna i glazbu koja podržava video i autorski je dozvoljena za korištenje. Spark automatski uključuje animacije, samo pokrenite reprodukciju i pogledajte je na bilo kojem uređaju ili pregledniku. Zatim podijelite s prijateljima, razredom, obitelji i svijetom.

[detaljno o ovome alatu bit ću u nekom od sljedećih članaka]

SPARK PAGE ■ stranica pretvara priče u moderne web stranice koje su izgledom jednostavne, lijepe i uočljive. Sa Spark stranicama učitelji i učenici mogu na zabavan način objediniti riječi i slike, pretvarajući eseje, zadatke, izvještaje i drugo u vizualne priče. Igrajte se s različitim izgledima i dodajte tekst. Koristite vlastite fotografije ili odaberite tisuće besplatnih internetskih slika [uz primjereno navođenje autorstva]. Jednostavno odaberite jednu od profesionalnih tema i nekoliko fontova, a dizajn i pokret u stilu časopisa transformiraju priču. Krajnji rezultat je moderna internetska stranica, ona koja izgleda izvrsno na bilo kojem uređaju i na bilo kojem zaslonu različite veličine.

SPARK POST plakat ■ omogućuje vam stvaranje vizualno prihvatljive i elegantne grafike. Započnite predloženim dizajnom ili počnite ispočetka kako biste stvorili doista jedinstveni plakat. Dodajte sliku, dodajte tekst, izaberite palete boja, stilove tipografije i filtre za fotografije – nije potrebno dizajnersko iskustvo. Kada završite, spremite kreaciju, a svoj plakat možete ispisati ili ga podijeliti.

Primjere kreacija učenika možete vidjeti OVDJE

Za sva tri alata unutar Adobe Spark jednak je postupak

A] LOGIRANJE – uz pomoć vaše e mail adrese, društvenih mreža i uz adresu skole.hr

Slika 2. logiranje

B] SUČELJE

Na desnoj strani se nalazi: vaš profil, povezani alati ADOBE i oblak za materijale veličine 2 GB

Nude vam se gotovi predlošci [templates].

I pita vas za što vam je potreban SPARK [video, stranica, plakat]

Slika 3. Odabir alata i vrste alata u Sparku

C] PLAKAT – korak po korak [odabir predloška ili stvaranje od prazne ploče]. Napomena: Sve s oznakom žute spajalice pripada premium verziji i plaća se.

Slika 4. Predlošci za plakate

Slika 5. Rad na predlošku

Slika 6. Upisivanje teksta, pripaziti na slova č,ć,š,ž,đ i odabrati željenu veličinu.

Na kraju plakat povodom Svjetskog dana manjina, 9.kolovoza izgleda ovako:

Probajte i vi! Svoje radove objavite OVDJE

■ Piše: Sandra VUK | OŠ SVETA NEDELJA, SVETA NEDELJA ■ Moj web ■ 

■ Nastavak 1. ■ Digitalno učenje i digitalni alati

■ Nastavak 2. ■ Google Forms [obrasci]

■ Nastavak 3. ■ Google Forms – izrada kviza

■ Nastavak 4. ■ Izrada digitalnog Escape rooma [Kviza s ključem]