Nastava na daljinu
Dodatna podrška
mozaBook i mozaWeb
objavljeno: 10. ožujka 2020.

Koristeći se udžbenicima kroz mozaBook, učiteljima su na raspolaganju udžbenik u PDF-u, obogaćenja koja su pripremili urednici i autori
Školske knjige te brojni sadržaji kojima učitelji mogu samostalno obogatiti sadržaj udžbenika – dopuniti slikama, crtežima, obrazovnim video
i audiosnimkama, interaktivnim 3D modelima i zadaćama.

Registracija

Registracija u mozaWeb sustav radi se putem stranice www.mozaweb.com.

U gornjem desnom kutu potrebno je odabrati “Prijava” te nakon toga (pri samome dnu novootvorenog prozorčića) “Kreiranje novog računa“. Upravo taj korisnički račun kreiran na mozaWebu služi za pristupanje aplikaciji mozaBook.

Nakon odabira “Kreiranje novog računa”, otvara se forma koju korisnik treba ispuniti kako bi se registrirao. Uz puno ime i prezime korisnika, potrebno je unijeti i e-mail adresu, na koju će ujedno stići i potvrda registracije na mozaWeb. Pod “Lozinka” potrebno je upisati novu lozinku prema vlastitom izboru koju korisnik želi koristiti za logiranje u mozaWeb sustav.

Registracija na mozaWeb

Preuzimanje mozaBooka

Nakon što je korisnik logiran u svoj mozaWeb račun, s mozaWeb stranice može preuzeti aplikaciju mozaBook u kojoj se pregledavaju digitalno obogaćena izdanja udžbenika. Aplikacija mozaBook preuzima se na mozaWeb stranici odabirom Proizvodi -> mozaBook (u padajućem izborniku).

Klikom na zeleni gumb “Preuzimanje” otvara se nova stranica na kojoj je ponovno potrebno kliknuti na zeleni gumb “Preuzimanje mozaBooka – mozaBook za Windows”.

Zatim treba unijeti podatke (Ime i prezime, e-mail adresu na koju je korisnik registrirao svoj korisnički račun, državu, instalacijski paket (najjednostavnije je odmah preuzeti Cjelokupni instalacijski program od 1998 MB) te poslužitelja (srednjoeuropski poslužitelj).

Nakon instalacije potrebno je prijaviti se u sustav i postaviti lokalnog korisnika. Aplikaciju je potrebno samo jednom instalirati na računalo. Ako je aplikacija već instalirana potrebno je dodati novog korisnika, unosom njegovog korisničkog imena i lozinke.

Kada se na Log in-u pojavi opcija za unos još jedne lozinke – radi se o alternativnoj lozinki. Sustav pamti obje lozinke za jedan korisnički račun – tako da je moguće logirati se i s lozinkom s mozaWeba i s alternativnom lozinkom koju je kreirao naknadno.

Preuzimanje mozaBooka

Dostupnost udžbenika na mozaWebu i mozaBooku

Za pristup digitalnim udžbenicima Školske knjige koji se trenutno koriste u školama, potrebno je imati korisnički račun na mozaWebu i jednokratni aktivacijski kod koji se nalazi na prednjim koricama tiskanog udžbenika.

Na desktop aplikaciji mozaBook, ukoliko imate licencu za njezino korištenje, potrebno je također prijaviti se svojim mozaWeb korisničkim računom i aktivirati izdanja koja želite koristiti.

Za aktivaciju knjige pomoću jednokratnog koda na udžbeniku potrebno je učiniti sljedeće: Ulogirati se u mozaweb sa svojim korisničkim računom, otići na padajući izbornik myLearn i odabrati “Aktivacija novog koda“. Isto možete napraviti i drugim putem – odlaskom na Moje knjige i unosom aktivacijskog koda.

Nakon unosa koda, otključavate knjigu koja ostaje pohranjena na Vašem korisničkom računu u “folderu” Moje knjige i možete joj pristupiti preko svoga Mozaweb korisničkog računa, s bilo kojeg uređaja, bilo kada. Možete ju koristiti na projektoru ili pametnoj ploči za rad u nastavi.

Aktivacija udžbenika na mozaWebu

Ukoliko želite aktivirati knjigu koristeći mozaBook, u izborniku s digitalnim izdanjima odaberite željeni udžbenik te će se klikom na gumb s natpisom Unošenje aktivacijskog koda otvoriti prozor u koji je potrebno upisati aktivacijski kod s udžbenika.

Za sva dodatna pitanja vezana uz korištenje mozaBooka i mozaWeba, kontaktirajte nas na mozabook@skolskaknjiga.hr.