Nastava na daljinu
NASTAVA NA DALJINU
Odredite fiksan raspored da sačuvate mir
objavljeno: 31. ožujka 2020.

Učiteljica sam razredne nastave i ove godine poučavam 10-godišnjake. Davnog 16. ožujka 2020.,  kad nam je nastava naglo prekinuta, iz čiste znatiženje poslala sam poveznicu na sastanak u aplikaciji Zoom kojom se koristim već godinama, za potrebe svog obrta Coachingflow. Moji su se učenici brzo snašli i pristali da na taj način održavamo kontakt tijekom izolacije.

Odmah sam uspostavila ritam koji će odgovarati i meni i njima tako što sam postavila fiksan raspored. Nastava se održava svaki dan od 9 do 12.30, pri čemu je od 11.30 do 12.30 virtualna učionica putem Zooma.

Sat vremena ranije pripremam zadatke za taj dan, a šaljem i zadatke kolega koji imaju nastavu u mojem odjelu.

Obavezno vodim računa da sadržaji koje sada dajem količinski budu manji, kao i zadaće, s obzirom na redovitu nastavu. Zadaću pošaljem u obliku PDF-a odmah po završetku virtualne učionice.

Kaos u kojem su se mnogi moji kolege našli i još se nalaze, a mogla sam i ja, može se izbjeći uvođenjem dnevnog ritma. Meni je to pomoglo da stvorim miran, staložen rad i unutarnji mir sebe i djece.

Napravila sam i roditeljski sastanak. Mnogi roditelji nikada nisu čuli za tu  aplikaciju te su njome bili oduševljeni. Više od toga je da njihovi osvrti u pozitivnom smislu kazuju kako su njihova djeca samostalna, da je ritam koji sam uvela fenomenalan i da oni s njima nemaju nikakvih obaveza.

DJECA SVOJE OBAVEZE RADE SAMOSTALNO. Ovo mi je bio i cilj koji sam postavila sebi još 16. ožujka 2020.

Ako nešto dobro zvuči, radi i donosi rezultate, trenutak je da to podijelim sa svojim kolegama.

To sam i učinila formirajući post, odnosno event na svojoj stranici STRONG TEACHERHUB te pozvala zainteresirane na edukaciju za nastavnike „NASTAVA NA DALJINU“ 30. ožujka 2020.

Stranica STRONG TEACHERHUB nastala je iz potrebe da ono što svakodnevno radim sa svojim učenicima, pokazujem i široj javnosti te skrenem pozornost koliko je učiteljski posao zahtjevan i vrlo kreativan te koliko je bitna naša uloga.

Na edukaciji na daljinu „NASTAVA NA DALJINU“ 30. ožujka 2020. skrenula sam pozornost na sve što sam do sada napisala u tekstu te na još jedan bitan element, a to je edukacija učenika o ponašanju na društvenim mrežama, ponašanju na svakom sastanku na Zoomu.

Na edukaciji na daljinu bilo je mnogo učitelja, nastavnika i profesora osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske.

U razmjeni iskustava saznala sam kojim se alatima moji kolege služe u kreiranju nastave na daljinu.

Tu su bile aplikacije Whats App, kojom se i sama služim u razmjeni dokumenata, zatim grupe na aplikaciji  Viber, Padlet, Edmodo, koji mi se učinio fenomenalan za razmjenu dokumenata s učenicima i provjeru napisanih zadaća, koji je predstavila jedna profesorica iz Krapine. Neki od kolega se koriste školskom, odnosno razrednom mrežnom stranicom na koju stavljaju korisne zadatke za učenike dok se drugi koriste Classroom Screenom kad žele učenicima nešto objasniti te zatim tu snimku pošalju u virtualnu učionicu.

Zaključak svih sudionica bio je da će, uz ono čime se koriste, sigurno kreirati virtualne učionice u obliku sastanka na Zoomu i obavezno napraviti roditeljske sastanke.

Živa slika, živa riječ ne može zamijeniti pisani dokument, bar ne u nekom dužem vremenu kao što je ovo u kojem smo se momentalno našli.

Kontakt, pa bio on i na daljinu, napravljen u realnom vremenu omogućuje  učenicima da vide svoje prijatelje, da vide svog učitelja.

Bez obzira na situaciju u kojoj se svi nalazimo, što je prije učinimo normalnom i prirodnom uvođenjem ritma rada i mrežnih sastanaka u realnom vremenu, to ćemo manje imati posla, kad ona završi, ponovno vratiti sebe i djecu u ritam rada koji nas čeka.

Hvala svim sudionicama na sudjelovanju na edukaciji na daljinu „NASTAVA NA DALJINU“. Vjerujem da smo si međusobno pomogle, podržale se, naučile nešto novo i u mnogočemu se osnažile, a to je ono što nam je sad u ovoj situaciji najpotrebnije.

OSTANITE POZITIVNI, TO JE VAŠ IZBOR | Dnevna doza dobrih vibracija [01]

OSTANITE POZITIVNI, TO JE VAŠ IZBOR | Dnevna doza dobrih vibracija [02]

■  Autorica:  Aleksandra IVANAC, mag. prim.educa | mentor ■ OŠ Sveta Klara ■