Nastava na daljinu
NI UČITELJIMA IZ KANADSKOG QUEBECA NIŠTA NIJE JASNO
Pitanja i nedoumice oko povratka u učionicu
objavljeno: 30. travnja 2020.

Montreal. Učitelji u Quebecu pripremaju se za povratak u učionicu već od sljedećega  tjedna i neki od njih pitaju se zašto.

Od ponedjeljka će se mnogi učitelji razredne nastave vratiti na posao, a učitelji javnih škola na engleskom jeziku očekuju se na radnom mjestu 4. svibnja kako bi se pripremili za povratak učenika dva tjedna kasnije.

„Imamo osjećaj da odlazimo u opći centar za dnevnu skrb ili dnevni kamp kako bi se roditelji mogli vratiti na posao“, kaže Francois LUKAWE, učitelj razredne nastave u Bancroftu.

Mnogi se njegovi kolege slažu da se škole ne otvaraju radi obrazovanja, već kako bi se oslobodili zaposleni roditelji.

„Mislim da je ovdje jedan od ključnih čimbenika u odluci da se najmlađe učenike vrati u školu i vrtić taj da se njihovi roditelji mogu vratiti na posao i ponovno pokrenuti gospodarstvo“, kaže Lawrence ROSENBERG, predsjednik i izvršni deirektor Židovske opće bolnice u Montrealu.

Quebeški premijer Francois LEGAULT kazao je kako se taj potez primarno odnosi na 25 % quebeških učenika s poteškoćama u učenju.

„Ako se odlučimo za povratak u rujnu, biti će to šest mjeseci neodlaženja u školu“, rekao je. „Mislim da to nije dobro za djecu koja imaju poteškoća.“

Mnogi mu učitelji nisu povjerovali.

„Razgovarali smo s roditeljima djece s posebnim potrebama i mnogi od njih ne namjeravaju poslati djecu natrag u školu jer jednostavno nisu spremna“, rekla je učiteljica osnovne škole Shigawake Port-Daniel Elementary Gillian O’ROURKE-GARRETT. „Oni imaju poteškoća u razumijevanju fizičkoga distanciranja i nisu u stanju razumjeti pristup: – Hej, mogu ići u školu, ali ne smijem ništa raditi.“

„Ni meni se ne čini kao lak zadatak, a od nas, kao učitelja, očekuje se da na prvo mjesto stavimo sigurnost naših učenika“, rekla je učiteljica u školi MacLean Memorial School , Annabel BUSBY.

Ministar obrazovanja Jean-Francois ROBERGE uputio je pismo roditeljima u kojem stoji kako se po povratku u školu zadržavanje fizičke udaljenosti unutar školskoga posjeda mora poštovati uključujući i vrijeme odmora. Ali dodatne usluge u školi bit će ograničene i zajedničke prostorije poput kafeterije i knjižnice neće raditi.

I kanadski premijer Justin TRUDEAU ima pitanja:

„Zanima me što škole namjeravaju poduzeti, hoće li klupe biti pravilno razmaknute, hoće li postojati planovi za postupanje za vrijeme odmora kako bi se djecu držalo na propisanoj udaljenosti.“

Učitelji su također svjesni da će imati poteškoća u prilagodbi postupanja s najmlađim učenicima.

„Osjećat ću potrebu da potapšem učenika po leđima i kažem: Tako mi je drago da te opet vidim, ali moraš ostati na ovoj udaljenosti“, kaže Busby. „Bit će teško.“

Dilema oko toga kako će fizička distanca funkcionirati u učionici, ostavlja mnoge učitelje u nedoumici što činiti.

„To će biti izrazito osobna odluka koja će se donositi unutar obitelji”, izjavila je Caroline PHANEUF, predsjednica Udruženja roditelja engleskog školskog odbora u Montrealu. „Čula sam za slučajeve gdje se muž i žena ne slažu što učiniti pa mislim da bi i u obiteljskim domovima moglo biti gorućih rasprava.”

„Ne slažem se da moja djeca postanu pokusni kunići, da ih pošaljemo u školu na nekoliko tjedana pa da „vidimo“ kako će se stvari odigrati“, kaže Kristy PAOLETTI, majka iz gradića Sainte-Julie u predgrađu Montreala.

■ NAPOMENA ■ piše: Daniel J. ROWEKANADA: Montreal CTV News – dnevni novinski portal ■ izvornik: montreal.ctvnews.ca