Nastava na daljinu
RAVNATELJICA IRSKE OŠ PORUČUJE RODITELJIMA
Prestanite izigravati superheroje
objavljeno: 5. travnja 2020.

Catriona GOLDEN, učiteljica razredne nastave i ravnateljica u osnovnoj školi Ennis Educate Together u Irskoj poslala je poruku roditeljima da prestanu „izigravati superheroje“ pokušavajući žonglirati između posla i poučavanja djece kod kuće.

Savjete roditeljima objavila je na društvenoj mreži i otad su stigle brojne reakcije. Na početku objave daje četiri ključne poruke usmjerene na pomoć svakom roditelju koji se osjeća pod stresom i nije siguran što činiti s djecom sada kada su kod kuće.

Ravnateljica Golden kaže:

♦ ♦  Ovo nije obrazovanje kod kuće. Ovo je izvanredna situacija u kojoj se zatekao cijeli svijet. Zadržite svijest o stvarnom stanju stvari. Obrazovanje kod kuće je izbor na koji se odlučujete, koji planirate, u tom slučaju, možete biti učitelj vlastitu djetetu u obliku koji izaberete.  Ovo je, u najboljem slučaju, poučavanje na daljinu. U stvarnosti, svi se pokušavamo snaći i nitko od nas nije potpuno siguran što mu je činiti i što je ovdje ispravno ili pogrešno.

♦ ♦  Vi ste, kao što ste uvijek i bili, djetetov primarni odgojitelj. Ako odlučite da dijete neće ispuniti nijedan zadatak koji mu je poslala učiteljica i da je bolje da se igra u pijesku, peče kolače ili gleda televiziju, to je vaš izbor.

To je vaše pravo. Tako piše u ustavu. Nemate oko čega biti zabrinuti ili osjećati krivnju.

♦ ♦  Ni škole ne znaju što rade. Nisu dobile nikakvo upozorenje, ni vrijeme za pripremu. Rečeno nam je samo da nastavimo s uobičajenim planiranjem lekcija i pošaljemo ih učenicima kući kao da je to u svim slučajevima izvedivo. Da je to moguće, svi bismo odavno bili bez posla.

Neću vas zamarati svojim mislima o Ministarstvu, vezanima uz ovo; dovoljno je reći da škole improviziraju.

♦ ♦  Potpuno je nemoguće olakšati učenje na daljinu djetetu primarne osnovnoškolske dobi i i istodobno raditi od kuće. Ta ideja je besmislica. Ako je to ono što pokušavate činiti, prestanite odmah. Svakako možete provoditi određene aktivnosti s djetetom, ali vaša usmjerenost sada treba ići na vaš posao i preživljavanje. Prestanite izigravati superjunake.

ŠTO PREDLAŽE RAVNATELJICA GOLDEN?

Uzimajući u obzir što možete učiniti, ravnateljica predlaže:

■  Malo čitanja svaki dan – bilo da je samostalno, ili da im vi čitate na glas ili uključite audioknjigu, ili na neki drugi način.

■  Nešto slobodnoga pisanja tu i tamo. Ako žele početi dnevnik ili napisati priču, sjajno. Ako ne, bi li u tom slučaju mogli nacrtati strip?

■  Praktična matematika. Kuhanje, spremanje, igra u dvorištu, fizičke ili pak digitalne matematičke igre.

■  Vježbanje fine motorike. Lego kocke, izrezivanje, plastelin, spremanje sitnih igračaka i drugo.

■  Svakodnevna tjelesna aktivnost.

■  Neki oblik likovne ili glazbene umjetnosti najmanje jednom tjedno, ne treba biti usmjeravana.

■  Vježbanje postavljanja ciljeva i izvršavanje projekta. Ako su dovoljno stari, potaknite ih na rad na nekom projektu. To će pomoći njihovu mozgu da ostane aktivan. Dajte im istražiti temu pomoću knjige ili interneta i potaknite ih da predstave naučeno vama ili cijeloj obitelji.

Ako su djeca mlađa, omogućite im mnogo maštovite igre, što samostalnije to bolje.

Učiteljicu i ravnateljicu Catrionu GOLDEN možete pratiti na društvenoj mreži Twitter ako želite pročitati još njezinih savjeta i komentara.

■  NAPOMENA ■  piše: Cormac O’Shea, novinar ■ IRSKA: Irish Mirror – dnevne novine ■ izvornik: irishmirror.ie