Glazbena umjetnost
GLAZBENA ŠKOLA BRUNE BJELINSKOG DARUVAR
Festival dječjega stvaralaštva Ususret proljeću
objavljeno: 13. srpnja 2020.

Festival dječjeg stvaralaštva Ususret proljeću održan je 2019. godine po peti put. Iako je sve bilo spremno, u 2020. godini nije mogao biti održan zbog epidemiološke situacije. Vratimo se nekoliko godina unazad…

Institucionalno glazbeno obrazovanje u Daruvaru započelo je 1980. godine kada je Osnovna škola Vladimira Nazora počela provoditi nastavni plan i program rada osnovne glazbene škole. Od 1996. glazbena škola je djelovala kao sastavni dio Hrvatskog doma, a od 1999. dio je Pučkog otvorenog učilišta. Budući da je zanimanje za glazbeno obrazovanje stalno raslo, od tridesetak učenika, koliko je prvih godina upisivano, broj se svake godine povećavao.

Osnovna glazbena škola Brune Bjelinskog Daruvar s radom je počela 1. srpnja 2003. godine. Učenici su nastavu mogli pogađati u pet programa: glasovir, harmonika, flauta, truba i klarinet.

Od glazbene igraonice 2004. g., srednjoškolskog obrazovanja 2005. g. i školovanja odraslih 2009.g. sve do ove školske godine kada se počela održavati i nastava početničkog solfeggia namijenjena učenicima prvih razreda osnovne škole, Škola je stalno napredovala i rasla. 2008. g. počeo je s radom  i područni odjel u Grubišnom Polju.

Danas se u Glazbenoj školi Brune Bjelinskog u Daruvaru nastava izvodi za sedamnaest obrazovnih programa: glasovir, harmoniku, orgulje, flautu, klarinet, saksofon, trubu, tubu, trombon, rog, violinu, violu, violončelo, gitaru, tamburu, solo pjevanje te za teorijski smjer.

Zalaganjem svojih djelatnika glazbena škola je postala jednim od glavnih pokretača kulturnog života našega grada. Učenici Škole nastupima redovito obogaćuju brojne priredbe i uspješno sudjeluju na hrvatskim i međunarodnim glazbenim natjecanjima. Surađuju i s glazbenim školama iz inozemstava: iz Murske Sobote (Slovenija), Barcsa (Mađarska), Letohrada (Češka) i Sigetvara (Mađarska). Organiziraju brojne koncerte, seminare i stručne skupove, a pokretači su i Hrvatskog natjecanja za harmoniku te festivala dječjeg stvaralaštva „Ususret proljeću“.

Festival dječjeg stvaralaštva Ususret proljeću pokrenuli su nastavnici. Namjera im je bila u glazbeno stvaralaštvo uključiti svu djecu grada Daruvara; prepoznati vještine, talente i sposobnosti koje inače ne bi bile prepoznate. U pripremne su aktivnosti  svake godine uključeni učenici svih škola u Daruvaru. Učenici osnovnih škola tijekom školske godine pišu pjesme čije su teme vezane za život škole i dječji pogled na svijet. Odabrane se pjesme u glazbenoj školi uglazbljuju i uvježbavaju za izvedbu. Učenici Gimnazije Daruvar, Ekonomske i turističke škole Daruvar i Tehničke škole Daruvar zaduženi su za uređenje pozornice. U projekt su uključeni i učenici s teškoćama u razvoju iz Centra Rudolf Steiner. Oni na festivalu dočekuju goste i dijele programe. Djeca iz daruvarskih vrtića i mali polaznici kluba SKOK u Daruvaru plesom na pozornici stvaraju vedar ugođaj. Voditelji festivala, učenici OŠ Vladimira Nazora u Daruvaru i Češke osnovne škole Jana Amosa Komenskog u Daruvaru, program paralelno vode na dva jezika: hrvatskom i češkom.  Svatko doprinosi manifestaciji u skladu sa svojim mogućnostima i talentima.

Tijekom šest godina festivala uglazbljeno je šezdesetak učeničkih radova, a svake se godine u projekt uključuje više od sto učenika. Priznanja za sudjelovanje na kraju festivala dodjeljuje aktualni predsjednik/predsjednica Nacionalnog vijeća učenika ili županije.

Ove je godine bio plan ponoviti najbolje ostvaraje iz proteklih pet godina.

Povjerenstvo za odabir najboljih skladbi imalo je težak zadatak izdvojiti dvanaest uspješnica za festival u 2020. godini. Nažalost, festival nije održan zbog epidemiološke situacije. No, to ih nije pokolebalo u planovima za buduće festivale.

Ovakva je vrsta festivala jedinstvena u Republici Hrvatskoj. Svake godine bilježi izuzetnu posjećenost i uvijek se traži „sjedalo više“. Djeci on puno znači. Čujemo to i na hodnicima škola gdje se još dugo pjevuše uspješnice s festivala. Ovaj je festival dobar primjer međugeneracijske suradnje djece našega grada. Svake se godine rađaju nova prijateljstva, a stariji učenici primjerom pokazuju mlađima kako se upornim radom može postići gotovo sve.  

■ Pišu: Vanda CEGLEDI, prof., ravnateljica Glazbene škole B. Bjelinskog Daruvar  ■  Jasminka KUZLE, prof. savjetnica ■