Nesvrstani
Žuta, ružičasta, zlatna
objavljeno: 15. svibnja 2014.

TourHenri Desgrange, urednik časopisa L’Auto, prvi je organizator utrke Tour de France održane 1903. godine. Da bi povisio nakladu svojeg časopisa, u dogovoru s urednikom biciklističke rubrike Georgesom Lefevrom dosjetio se  organizirati višednevnu utrku. Bila je vrlo brzo pripremljena i trebala se održati u svibnju, ali je odgođena do srpnja zbog premalog broja prijavljenih natjecatelja. Nakon što je povisio novčane nagrade, startalo je čak 60 vozača! Start i cilj utrke bili su u Parizu, a dionica je bila duga 2428 kilometara i prolazila je kroz Lyon, Marseille, Toulouse, Bordeaux i Nantes. Više od 20 000 gledatelja čekalo je na cilju pobjednika te prve utrke. Bio je to Maurice Garin koji je spomenutu dionicu prevalio za nešto više od 94 sata. Od 1975. godine Tour de France završava na Elizejskim poljanama, kako se može vidjeti u mnogim filmovima. Pobjednik i danas odijeva žutu majicu, u boji papira lista L’auto, a kako je ta utrka bivala sve važnijom,  potaknula je ljubitelje biciklizma u susjednim zemljama da organiziraju slične utrke: Giro d’Italia i Vuelta a España.

Trinaesti svibnja 1909. godine u Milanu je startao prvi Giro d’Italia, utrka također organizirana na poticaj sportskog časopisa Gazzetta dello Sport. Od početnih 127 biciklista do cilja ih je stiglo samo 47, a pobjednik je bio Luigi Ganna koji je prevalio 2448 kilometara. U cilju je odjenuo ružičastu majicu – u boji papira časopisa organizatora.

Prva španjolska utrka, Vuelta a España, održana je 1935. godine, a cilj je bio u Madridu. Pobjednik te utrke odijeva zlatnu majicu.

Sve su te utrke s godinama postajale sve važnije, za bicikliste imaju posebnu vrijednost, a postale su i simbolima dotičnih zemalja.

Autorica: Vedrana Franović