Iz školskog svijeta
POVEZANOST UČESTALE KONZUMACIJE BRZE HRANE I SLABIJEGA ŠKOLSKOG USPJEHA
Brza hrana negativno utječe na školski uspjeh djece
objavljeno: 11. listopada 2019.

U istraživanju je sudjelovalo 11 740 osnovnoškolaca kojima su u petom razredu ispitane prehrambene navike te je primijećeno da samo 29 posto njih tijekom tjedna prije ispitivanja nije konzumiralo brzu hranu.

Čak 51 posto ispitanika izjavilo je da je tijekom tjedna brzu hranu jelo jednom do tri puta, a čak 20 posto barem četiri puta.

Ispitanici su prošli i testove znanja i čitanja, koji su bili ponovljeni i tri godine kasnije, kad su bili u osmom razredu.

Rezultati su pokazali da su djeca koja su u petom razredu brzu hranu konzumirala najmanje četiri puta tjedno u osmom razredu imala 20 posto niži rezultat na ispitima znanja i čitanja u usporedbi s onima koji brzu hranu nisu jeli. Osnovnoškolci koji su brzu hranu jeli jednom do tri puta tjedno niži su rezultat pokazali jedino u testu iz matematike.

Ova povezanost učestale konzumacije brze hrane i slabijega školskog uspjeha ostala je čvrsta čak i kad su u obzir uzeti mnogi eventualni ometajući faktori, poput obiteljskog socioekonomskog statusa i vremena provedenog pred TV ekranima. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine |  Prema Kids info ]