Iz školskog svijeta
■ OŠ IVANOVEC ■
Čudesno putovanje Kosjenke i Regoča
objavljeno: 14. studenoga 2023.

Nakon čitanja i interpretacije bajke Ivane Brlić Mažuranić Šuma Striborova slijedila je i druga bajka iz zbirke Priče iz davnineRegoč.

Učenici su rješavajući rebus otkrili naslov nove bajke iz zbirke Priče iz davnine. Dobili su zadatke za izvannastavno čitanje i listić na kojem će ih riješiti. Dogovorili smo se da pročitaju bajku i riješe zadatke.

■  REGOČ –  REBUS  zadatci uz čitanje

♦  NA SATU LEKTIRE zajedno smo interpretirali bajku. Radili su u grupama. Svaka je imala svoj zadatak (književna vrsta, podatci o spisateljici, analiza glavnih likova te poruka djela).

■  REGOČ | grupni rad

♦  Nakon zajedničkog rada prezentirali su svoje uratke suučenicima. Riješili su križaljku sa pojmovima iz bajke.

■  REGOČ | križaljka

♦  ODIGRALI SMO IGRU Avanture s Regočem i Kosjenkom iz datoteke Bonus lektira uz Zlatna vrata 4 za bajku Regoč.

■  AVANTURA S REGOČEM I KOSJENKOM

♦  Nakon dobivenog bisera zadatak je bio stvoriti dijamant, odnosno smisliti i napisati dijamantnu pjesmu o odabranom liku iz bajke.

■  REGOČ | zadatci – d. pjesma

♦  Učenici kojima je zadatak bio prezahtjevan kreirali su misaonu mapu za odabrani lik koristeći se sa što više pridjeva.

■  REGOČ | zadatci – m. mapa

♦  SLIJEDILA JE PROVJERA – rješavanje listića o bajci Regoč.

■  Provjera REGOČ ■  

♦  Gledali smo malo drukčiji animirani film Regoč. To je prepjevana priča Regoč preuzeta iz knjige U stihu i rimi o davnoj davnini autorice Ljiljane Ivković. Film je rezultat suradnje nastale u cilju promicanja hrvatske književne kulturne baštine i poticanja prijateljstva, razumijevanja i tolerancije.

Učenicima je bio zanimljiv jer je drukčiji od crtića koje su gledali. Analizirali smo sličnosti i razlike između knjige i filma. Zatim su trebali osmisliti strip u kojem će prikazati odabrani događaj iz bajke.

♦  LEKTIRU SMO POVEZALI I S LIKOVNOM KULTUROM. Ugljenim štapićima i kredom izrađivali su Regočev portret. Nastali su vrlo zanimljivi radovi.

♦  Posljednji je zadatak bilo samovrednovanje.

■   Napisala: Gordana JURAS, učiteljica razredne nastave, učiteljica mentorica |  OŠ Ivanovec ■ 

POVEZANI TEKSTOVI ■ OŠ IVANOVEC ■ Tako mi radimo lektiru u četvrtom razredu