Iz školskog svijeta
■ OŠ FRANA GALOVIĆA, ZAGREB ■
Latvijski odgoj i obrazovanje za primjer
objavljeno: 26. svibnja 2023.

Četiri učitelja Osnovne škole Frana Galovića iz Zagreba krajem travnja boravilo je u Latviji, u gradu Brocēni koji se nalazi na području Kurzeme, u okrugu Saldus.  Učitelji su na stručno usavršavanje krenuli kao sudionici Erasmus+ projekta „Stronger schools with  21st century skills“ koji je započeo 2019. godine.

CILJ PROJEKTA jest obrazovati i osnažiti učitelje u primjeni suvremenih metoda poučavanja koje će učenicima omogućiti stjecanje vještina za 21. stoljeće. U svim su partnerskim zemljama (Turska, Italija, Latvija, Bugarska, Hrvatska) uočeni isti problemi u školskom sustavu o kojima se raspravljalo:

  nezanimljiva obrada nastavnih sadržaja

  trajnost učenja, poteškoće u osiguravanju kontinuiteta i omogućavanja cjeloživotnog  

  učenja

  zanemarivanje individualnih razlika u interesima i sposobnostima učenika

♦  nedovoljna kreativnost učenika, nedostatak kritičkog mišljenja i vještina rješavanja  problema

♦  nerazvijene socijalne vještine

  nedovoljna digitalna i medijska pismenost.

Zanimljivo je bilo posjetiti Latviju, baltičku državu često zvanu i Letonija, koja graniči s Estonijom na sjeveru, Litvom na jugu, Rusijom na istoku, Bjelorusijom na jugoistoku, a na zapadu dijeli pomorsku granicu sa Švedskom. Površina joj je nešto veća od Hrvatske s manje od dva milijuna ukupnog broja stanovništva, a službeni je jezik letonski.Broj stanovnika neprestano im se smanjuje.

Država nastoji zaustaviti trend iseljavanja koristeći se natječajima koje financira EU kako bi unaprijedili kvalitetu života djece i mladih te pokazali kako su  prijatelji djece. U okrugu Saldus uređuju se dječji parkovi kao centri okupljanja mladih svih uzrasta. U njima se nalaze moderne sprave, vježbališta za djecu, mjesta za odmor, umjetničke skulpture, uređeni travnjaci i zelene površine. Stanovništvo vodi brigu o čistoći i urednosti svih površina. U nedavno izgrađenoj modernoj zgradi pod istim se krovom nalaze dvije umjetničke škole – glazbena i likovna. U njoj djeca pohađaju izvanškolske aktivnosti za samo pet eura mjesečno, zaposlenici su visokoobrazovani stručnjaci kojima se nude tehnički najmoderniji uvjeti rada.

U gradu Kuldigi uz pomoć europskog projekta moderno se obnovio Kulturni dom za mlade do 18 godina gdje mladi, uz svoje učitelje, rade na brojnim izvanškolskim aktivnostima potpuno besplatno. Njega pohađaju i djeca s teškoćama. Ovdje se osjećaju i žive kao da im je drugi dom, idu na brojna natjecanja na kojima postižu odlične rezultate, a na ljetnoj pozornici održavaju festivale i tematske zabave.

Domaćini Erasmusa+ u Broceni srdačno su dočekali svoje goste uz bogato pripremljen kulturni program. Pažljivo uređena škola pokazala je izniman ravnateljičin trud, zalaganje učitelja i učenika da se održi visoka kvaliteta. Upoznajući nas sa školom, spoznali smo da škola ima nevjerojatne materijalno-tehničke mogućnosti. Škola funkcionira u nekoliko odvojenih zgrada.

U glavnoj se zgradi održava nastava za djecu od šest do 11 godina kao i nastava svih društvenih predmeta za učenike od 12 do 16 godina. Pored se nalazi zgrada u kojoj je nastava samo za STEM predmete opremljena suvremenim laboratorijima.

U sklopu su škole dvije zasebne zgrade sa sportskim dvoranama za hokej i  košarku te potrebnim popratnim sadržajima. Imaju i muzej latvijskog hokeja među kojima je puno Broceninih bivših učenika. Škola je domaćin i brojnim košarkaškim utakmicama. Uz školu se nalazi atletsko igralište i park za mlađu djecu, a na jezeru učenici treniraju veslanje. Vodi se briga i o praktičnim vještinama pa su opremili kuhinju, na šivaćim strojevima samostalno šiju i izrađuju ručni rad.

Osmišljen je prostor za tehnički i drvodjeljstvo potpomognut alatima, pistama i bazenom za provjeravanje brzine svih drvenih autića i brodova koje su izradila djeca. Učenici su u školi od 8:30 do 15:00 sati, a u 40-minutnoj pauzi tijekom ručka učenici svih razreda biraju između tri menija. Za ručak se nude razne žitarice, tjestenina, riba, meso, nekoliko vrsta salata uz obvezno voće.

U sklopu škole je i učenički dom u kojemu borave učenici škole iz udaljenih mjesta. Škola ima velike materijalne mogućnosti  jer surađuje s ovdašnjim tvrtkama koje je djelomično financijski podupiru. Tako se na vratima učionice može vidjeti natpis tvrtke ili organizacije  koja je pomogla u njezinu opremanju.

Obišli smo i dječji vrtić u Broceni za djecu od prve do šeste godine i uvjerili se kako se vodi  cjelovita briga o djeci i njihovim roditeljima. Osim što je vrtić bogato opremljen  didaktičkim igračkama, plakatima, krevetićima za sve uzraste, tu su i prostorije za različite vrste umjetnosti. Vrtić povoljno iznajmljuje roditeljima djece posebno opremljene prostorije za proslave dječjih rođendana. U svakoj smjeni rade po tri odgajateljice, a vrtić je otvoren do 18:00 sati.

U vrtiću uče čitati i pisati slova, o prirodi i društvu, matematici…kao u pravoj školi.

Boravak u Latviji bio je pun novih iskustava. Vodili su nas i u kuću, radionicu, svjetski poznate umjetnice Bavi Rozete koja klasičnom tehnikom izrađuje goblene i tapiserije. Pokazala nam je svoje radove, izradu slika od vune ili tetiles handweving te nam održala radionicu. Obišli smo staro naselje Kuldigu, u njemu gradski muzej, obiteljsku pivovaru koja proizvodi brojne vrste piva za latvijsko tržište, svjetski poznatog i jedinstvenog u svijetu proizvođača okomitih klavira te posjetili farme jelena, nojeva i koza. Tamo smo uživali u pripremljenim specijalitetima i oduševili se latvijskom hranom. Zadnji smo dan obilazili prelijepu Rigu, glavni grad Latvije.

Hvala svim Erasmus+ partnerima na nezaboravnom domaćinstvu, srdačnosti, strpljivosti. Inspirirali su nas i ojačali pozitivnim primjerima za daljnje razmišljanje o našem školstvu.

■ Napisale: Jasna LEVANIĆ ROGIĆ,  učiteljica razredne nastave | Sanja MINARIK, koordinatorica projekta, učiteljica izvrsna savjetnica | OŠ Frana Galovića iz Zagreba ■