Iz školskog svijeta
ZADAR: NOVI CIKLUS RADIONICA
Mali znanstvenici i treću godinu
objavljeno: 17. prosinca 2018.

… koja je prepoznala potrebu za popularizacijom znanosti i ovakvim tipom radionica.  Mali znanstvenici dosad su osim u GKZ-u gostovali i u ograncima knjižnice Bili brig, Arbanasi i Bokanjac kao i u knjižničnom stacionaru na otoku Silbi.

Radionice sadržajem obuhvaćaju jednostavne pokuse i pojave iz svakodnevnog života i primjerene su za djecu nižih razreda osnovne škole, čime se potiče njihova znatiželja i otkrivanje i istraživanje prirodnih pojava koje ih okružuju. Neki od pojmova koje radionicama približavamo jesu gustoća, tlak, električna struja, toplina svjetlost, valovi…

Mali znanstvenici radionice su gdje se djeca zabavljaju i uče eksperimentiranjem o ljepotama fizike. Djeca imaju priliku izraziti svoju kreativnost, provjeriti svoje pretpostavke i isprobati moguća rješenja. Oni tako razvijaju svoje kognitivne i motoričke vještine.

Svrha je radionica razvijati interes za prirodne predmete, popularizirati znanost, razvijati kreativno mišljenje i logičko razmišljanje, otkrivati nove pojave i, najvažnije, učiti istraživanjem i otkrivanjem. 

Male znanstvenike vode profesorice fizike Ana LIPOŠĆAK i Vedrana KASALO iz zadarskih osnovnih škola.  

……

Snježana STANIN