Iz školskog svijeta
DRŽAVNI ARHIV U ZAGREBU
Natječaj Državnog arhiva za srednjoškolce
objavljeno: 19. studenoga 2015.

Natječajem se želi kod učenika osvijestiti važnost arhiva i arhivskoga gradiva kao izvora za povijest grada Zagreba, njegov povijesni i kulturni identitet te postojanje Državnog arhiva u Zagrebu. Arhivi su čuvari pisane baštine i čuvari identiteta pa upravo takva promišljanja mogu potaknuti učenike na kreativnost u radovima. U nagradnom natječaju za najbolji literarni uradak na zadanu temu mogu sudjelovati svi učenici srednjih škola s područja Zagreba. Djeca zaposlenih u Državnom arhivu u Zagrebu ne mogu sudjelovati u natječaju.

Literarni radovi moraju biti pisani hrvatskim standardnim jezikom u obliku eseja, a tematski odgovarati nazivu natječaja. Svaki esej mora sadržavati najmanje šest (6), a najviše osam (8) autorskih kartica teksta (kartica teksta je 1800 znakova uključujući razmake). Svaki rad treba sadržavati podatke o učeniku (ime, prezime, razred, naziv škole) i mentoru (ime i prezime te podatke za kontakt).

Svaka srednja škola može nominirati najviše dva (2) rada.

Radove će vrednovati Prosudbeno povjerenstvo od šest (6) članova izabranih u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Školskom knjigom i Državnim arhivom u Zagrebu.

Radovi će se vrednovati prema unaprijed utvrđenim kriterijima:

  • da rad odgovara zadanoj temi
  • kreativnost.

Povjerenstvo će odabrati 13 najboljih radova.

Natječaj je nagradni, prva tri nagrađena rada primit će novčane nagrade u obliku poklon-bonova koje će moći iskoristiti u knjižari Školske knjige.

Nagrada za prvo mjesto je 1000,00 kn, drugo mjesto 750,00 kn i treće mjesto 500,00 kn, dok će ostalih 10 izabranih radova biti nagrađeno plakatom Zagreba iz 1926. čiji se izvornik čuva u Državnom arhivu u Zagrebu.

Podjela nagrada održat će se tijekom Noći muzeja 2016., u petak 29. siječnja 2016.

Natječaj traje od 1. do 30. studenog 2015., kada je i rok za dostavu radova.

Radovi se šalju na adresu: Državni arhiv u Zagrebu, Opatička 29, 10.000 Zagreb s naznakom za natječaj Arhiv / arhivsko gradivo / arhivist“.

Za sve dodatne informacije obratite se Mihaeli Barbarić iz Odjela za dokumentacijsko-informacijske poslove Državnog arhiva u Zagrebu na 01/ 4807 167 ili na e-mail mihaela.barbaric@daz.hr.