Iz školskog svijeta
OSNOVNA ŠKOLA MATE LOVRAKA PETRINJA
Petrinja – Naš grad
objavljeno: 28. ožujka 2023.

Nakon dvije teške godine, obilježene pandemijom i potresom, petrinjski Lovrakovci prigodnim programom i izložbom proslavili su Dan škole.

Svakog ožujka u Osnovnoj školi Mate Lovraka u Petrinji vlada svečano ozračje, kako i priliči rođendanskim danima. Književnik Mato Lovrak rodio se 8. ožujka 1899. pa je upravo taj, 8. ožujak, odabran za Dan škole. Svima je poznato kako je Mato Lovrak , osim što je bio književnik, ponajprije bio učitelj. U školi, među djecom, pronalazio je neiscrpan izvor ideja za svoja djela, a njegov lik i djela inspiracija su učiteljima i učenicima ove škole koji se svaki dan trude postizati što bolji uspjeh, kroz svakidašnji nastavni proces, brojne izvannastavne aktivnosti, e-Twinning, Erasmus i brojne druge projekte.

Nakon dvije teške godine, obilježene pandemijom i potresom, konačno su petrinjski Lovrakovci dočekali priliku pokazati kako neumorno i predano uče i rade, unatoč svim nedaćama koje su ih snašle. Učenje, igra, zajedništvo, sloga i prijateljstvo, pomogli su im nadvladati sve nedaće, preboljeti gubitak u potresu poginule prijateljice, učenice Laure Cvijić, gubitak domova, ali i gubitak bezbrižnog djetinjstva u gradu kojeg je potres u potpunosti izmijenio. Upravo je sve ovo navedeno nadahnulo učiteljicu Josipu Šajnović u pisanju scenarija priredbe za Dan škole u kojoj je sudjelovalo gotovo 150 učenika.

Ovogodišnja proslava, pod nazivom „Naš grad”, održana je 10. ožujka u Školskoj sportskoj dvorani. Pjesmom, plesom, recitacijom, izvođenjem igrokaza, prikazom petrinjske povijesne i kulturne baštine, izložbom učeničkih literarnih i likovnih radova, učenici su pokazali koliko vole svoj grad. Kao posebnost može se istaknuti prikaz običaja koji se razvio i održao u užem dijelu Petrinje – Petrinjski betlemaši. Običaj je to koji svoje korijene vuče iz 19. stoljeća. Na Badnjak, petrinjske domove obilazili su čestitari, izvodeći dramski tekst, uz posebnu kostimografiju, scenografiju i napjeve. Od 2015. godine, ovaj je običaj zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro Hrvatske.

Otvorivši svoja dječja srca ranjenom gradu, poručili su svima kako Petrinja ima dobre i jake temelje na kojima će se obnoviti, bolja i ljepša.

■ Napisala: Josipa Šajnović, učiteljica razredne nastave, OŠ Mate Lovraka, Petrinja ■