Iz školskog svijeta
SPREMITE SE ZA NOĆ KNJIGE
Rijeka: Dođite na Čajanku iz zemlje čudesa
objavljeno: 23. travnja 2015.

U interaktivnoj predstavi, posvećenoj genijalnom autoru Lewisu Carrollu, publika će uživati u duhovitom razgovoru koji vode Alisa, Klobučar, Ožujski zec i Puh. Dio posjetitelja imat će priliku aktivno sudjelovati u Čajanci: sjesti za stol, popiti šalicu čaja, poslužiti se ukusnim keksima…

Čajankom iz Zemlje čudesa Lumen izdavaštvo obilježava izlazak nove knjige Između dva svijeta, prvog dijela fantastične trilogije A. G. Howard koja istražuje grotesknu ludost mističnog podzemlja, ali i probleme prvih ljubavi i odrastanja.

Više o knjizi i udruzi The Hauntlings u prilogu.  

 ……………………

 Udruga “The Hauntlings” započela je djelovanje u listopadu 2012. godine, nizom manifestacija naziva “The Haunting”, koje su se sastojale od posjeta napuštenim prostorima grada Rijeke i tematskih kreativnih radionica – likovnih, glazbenih i ostalih. S vremenom su se “Hauntlingsi” zaigrali i na drugačije načine:  uprizorili su viktorijansku horror čajanu na riječkom metal festu “Dark O”, organizirali Halloween cirkus, oživjeli nedjeljni piknik iz 19. stoljeća u gradskom parku Mlaka, postavili nekoliko izložbi uz prigodna predavanja na temu secesije s cijenjenim  predavačima iz područja riječke povijesti i povijesti umjetnosti.

 Ipak, ispod svih tih slojeva ljubavi prema arhitekturi historicizma i secesije, prema povijesti umjetnosti kao i prema mračnijim, “gothic” temama, jedan od prvih utjecaja u životu većine “Hauntlingsa” upravo je Alisa i njezine dogodovštine u Zemlji čudesa.

Dječja knjiga koja jednako (ili čak i bolje) funkcionira u svakom životnom razdoblju, koja je nadahnula nebrojene filmove, predstave, pjesme, kao i kultne video igre kao što su American McGee’s Alice i Alice: Madness Returns, “Hauntlingsima” predstavlja jedno od osnovnih literarnih djela prema kojem se smišljaju igre riječi, uređuju prostori i organiziraju čajanke.

 Upravo je tako nastala i “Čajanka iz Zemlje čudesa”: kao hommage genijalnom autoru Lewisu Carrollu, gdje se pije čaj (a nekad se i prolijeva – ipak smo svi ovdje ludi!), raspravlja o sličnosti gavrana i pisaćih stolova, o zdencima melase – i o kojekakvim drugim stvarcama, koje ćete nas moći pitati vi ili vaši mališani (a oni postavljaju najteža pitanja!) ako budete u prilici sjesti s nama za stol.

……………………

 O PREDSTAVI …

Interaktivnu predstavu “Čajanka iz Zemlje čudesa” za djecu i roditelje izvode kostimirani članovi udruge “The Hauntlings” iz Rijeke.

Predstava je adaptacija poglavlja “Ćaknuta čajanka” iz poznate dječje knjige “Alisa u Zemlji čudesa” gdje za stolom postavljenim za puno uzvanika čaj piju Alisa, Klobučar, Ožujski zec i Puh te vode naoko besmisleni, ali poznavajući logiku i smisao za humor autora i matematičara Lewisa Carrolla, ipak duhovit razgovor pun igara riječi i neobičnih pitanja za goste koji su pozvani sjesti za stol, popiti šalicu čaja i poslužiti se ukusnim keksima.

Predstava ostavlja prostora za improvizaciju i publiku poziva na sudjelovanje u predstavi. Ovisno o reakcijama publike postiže se  uključenost u zajedničko kreiranje bajkovite atmosfere iz Zemlje čudesa.

Kontakt:

E-mail adresa: thehauntlings@gmail.com, jasnalegovic@gmail.com
Mobitel: 0993301319
Jasna Legović, predsjednica udruge “The Hauntlings”