Iz školskog svijeta
PROJEKT „VRIJEME ZA PRIČU IZ SVEMIRA“
Sad možete gledati kako astronauti čitaju dječje knjige iz svemira
objavljeno: 18. siječnja 2019.

… neprofitna organizacija Global Space Education Foundation te u sklopu kojeg astronauti iz Međunarodne svemirske postaje (eng. International Space Station – ISS) čitaju omiljene dječje knjige.

Patricia TRIBE, bivša voditeljica obrazovanja pri Svemirskom centru Houston, koja je osmislila koncept ovog projekta, rekla za portal The Huffington Post da joj je ideja da poveže svemir i čitanje pala na pamet nakon što je istraživala pismenost i znanstvene vještine u SAD-u. Tribe je odlučila povezati STEM i pismenost na djeci dostupan način.

„Postoje li bolji uzori koji bi mogli zainteresirati djecu za znanost i uključiti ih u čitanje?”, rekla je Tribe. „Ne samo da djeca mogu slušati i gledati knjige, već mogu i promatrati život u Međunarodnoj svemirskoj postaji.”

Vrijeme za priču iz svemira počelo je s astronautom Benjaminom ALVINOM DREWOM, koji je čitao priču Max Goes to the Moon”  astrofizičara i autora Jeffreya BENNETTA. Od početka projekta do danas ispričane su i druge priče iz svemira. Snimke sesija čitanja dostupne su na web stranici Story Time from space  te na YouTubeu.

Pogledajte astronautkinju Kate RUBINS kako čita priču autorice Rosie REVERE „Inženjerka“:

Ekipa koja stoji iza projekta Vrijeme za priču iz svemira, koja uključuje astronaute, znanstvenike, edukatore i druge, pridržava se važnih smjernica pri odabiru knjiga. To moraju biti knjige koje se mogu pročitati za otprilike 15 minuta, moraju uključivati neki koncept povezan sa STEM-om te, najvažnije od svega, moraju biti točne.

„Ne želimo prenositi nekakve dezinformacije”, rekla je Tribe.

Članovi tima katkad primaju knjige od autora koji žele da njihova knjiga bude uključena u ovaj projekt. Također prate razne popise i preporuke vezane za dječje knjige usmjerene na STEM. Kad moraju odabrati između nekoliko knjiga, tim raspravlja o tome zašto bi neka knjiga trebala biti dio projekta. Jedna stvar koju ekipa također ima na umu jest to da bi knjige trebale obuhvaćati nekoliko dobnih skupina.

Nakon što tim odabere materijal za čitanje i dobije odobrenje za lansiranje knjiga u svemir, knjige moraju proći poseban proces u NASA-i te zatim moraju biti označene, očišćene i poslane u Floridu za lansiranje. Također može potrajati da se pronađu dostupni astronauti za čitanje knjiga. Neki se javljaju dobrovoljno, dok su drugi odabrani zbog svoje obrazovne pozadine.

Tribe je također rekla da njezin tim nastoji biti što raznolikiji kad se radi o tome tko će čitati priču. Ona smatra da je važno da priču „Inženjerka” autorice Rosie Revere, koja govori o djevojčici koja sanja o tome da postane inženjerka, pročita žena koja radi na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Na stranici projekta također se mogu pronaći dva čitanja priče „Max odlazi na svemirsku postaju”: jedno na engleskom  i jedno na japanskom.

Uz sesije čitanja, Vrijeme za priču iz svemira priprema se dodati svojoj mrežnoj stranici snimke znanstvenih eksperimenata  provedenih na Međunarodnoj svemirskoj postaji koji su prikladni za djecu.

Sa svakom novom idejom Vrijeme za priču iz svemira pokazuje djeci da učenje i pismenost također mogu biti zabavni.

„Ljudi obično misle da je sve povezano sa svemirom vrlo kul, stoga je ovo dobar način da privučemo publiku i potaknemo djecu da uživaju u svemiru”, rekla je Tribe.

 ……………..

NAPOMENA

  • SAD: Huffington Post američki je portal i blog koji nudi vijesti, satiru i izvorni sadržaj te obuhvaća teme iz politike, poslovnog svijeta, zabave, tehnologije, popularnih medija, kulture, zdravog života itd.
  • Izvor: http://www.huffingtonpost.com/

*   https://www.huffpost.com/entry/childrens-books-for-baby-showers_n_5a5e22a9e4b0fcbc3a13d03f

**  http://storytimefromspace.com/