Iz školskog svijeta
ALKA , MIT I TRADICIJA
Sinjska alka i na rolama
objavljeno: 26. kolovoza 2015.

Jedan narodni sinjski pjesnik davno je napisao:

Mi smo bili što jesmo i jesmo što smo bili, s božanskih izvora svoju snagu pili.

Vjera nam je bila život u životu, ponos i viteški prodor u ljepotu.

Legende će slaviti našu prošlost davnu, a mi ćemo čuvati tradiciju slavnu.

Prirodno je i očekivati da odnos prema baštini, njezino čuvanje i briga ovise umnogome o ljudima koji u njoj žive i prenose je. Tako je i Alka kulturno-povijesna baština jednog mentalnog sklopa, jedne životne sredine koja se ne da lako definirati prigodno sastavljenom rečenicom.

Ona je jedina stara igra koja je očuvala u najvećoj mjeri viteški karakter te tako skrenula na sebe pozornost mnogih suvremenika. Bogatstvo baštine Cetinske krajine djeca najbolje spoznaju u elementima autohtone glazbe, govoru, njegovanju starih običaja i legendi svojih predaka, a sve to kod djeteta razvija osjećaj nacionalne pripadnosti i odgovornosti prema zavičaju, razvijajući senzibilitet prema očuvanju baštine. Alka simbolizira jednu od najslavnijih pobjeda hrvatskih vitezova koje su krasili rodoljublje, poštenje, čestitost i plemenitost.

Alka u svakom naraštaju nađe najbolje vitezove, da ponesu stare odore i nastave staru slavu. Ona je ljubav i vrijedna uspomena koja se prenosi s koljena na koljeno. …˝Jer u smiraj dana kad cetinski kraj zaspi svako dijete sanja isti san da će jednog dana kad odraste biti vitez poput pradjedova, sjesti u sedlo i krenuti na poziv trube…˝ ( B. Šeparović, 2006., dokumentarac o Cetinskoj krajini).

Svake se godine prve nedjelje u mjesecu kolovozu održavaju alkarske svečanosti, a Alka je ove godine proslavila svoju 300. obljetnicu. Zato sam i ja kao učiteljica koja voli i njeguje tradiciju odlučila nekoliko učenika iz svoje Osnovne škole Ivana Lovrića uključiti u obilježavanje te velike obljetnice te organizirala 1. školsku Alku na rolama u kojoj sudjeluje cijela prava alkarska povorka.

Tu su alkari kopljanici na rolama koji imaju svaki svoga alkarskoga momka, najavljivač alkara, trubač, barjaktar, štitonoša i ostala svita.

Svaki mali alkarić na svoj način doprinosi realizaciji alkarskih nadmetanja i potajno se nada da će upravo on ove godine biti slavodobitnik te neobične školske Alke na rolama. Alkarić oblači svoju vitešku odoru u najljepšem sjaju i ukrašenu onako kako je mama zamislila. Ponosno zakopčana bijela košulja opasana svilenim pojasom nazire se ispod dolame.

Na glavi mu je kalpak ukrašen perjanicom, a na nogama role spremne za trku, dok u ruci čvrsto stišće koplje. Također su lijepo obučeni i alkarski momci koji na glavi nose malu crvenu kapicu, a bijela košulja im viri ispod crvene ječerme. Opasali su se crvenim pojasom u koji su zataknuli kuburu i jatagan, a preko ramena prebacili drvene puške.

Ponosno koračaju uz svečane taktove alkarske koračnice. Sva ta svečanost ne bi bila potpuna ni toliko lijepa da se i djevojčice ne oblače u narodnu nošnju, njegujući stare običaje svojih baka i budeći tako uspomenu na neka davna i lijepa vremena naših predaka.

Sve rekvizite smo napravili ili skupili sami, uz ideje koje su nastajale usputno, koplja, puške, kalpake, kapice, logo, pozivnice, zahvalnice i drugo.

Mjesecima smo vježbali vožnju na rolama, najavljivanje i gađanje kopljem u krug alke uz zvuke trube, koračanje u svečanoj povorci, napisali vojvodin govor za uzvanike i goste i onda je napokon došao taj dan da svima pokažemo što smo napravili. Na sam dan naše škole u okviru projekta

Čudesna obrana grada Sinja 1715.; Viteška igra Alka i Čudotvorna Gospa Sinjska, dana 27. 5.  2015. otrčali smo našu 1. Alku na rolama (sve tri trke i računali na pripetavanje) uz opće oduševljenje svih prisutnih. Dobili smo i slavodobitnika, alkar Marko Filipović Grčić, učenik 4.c, kojem smo na koplje zavezali trobojnicu da je ponosno pronese ulicama grada Sinja, a fešta se u školi nastavila uz pjesmu među prijateljima i rodbinom.

  • Cilj je postignut, a to je da Alka ima svoje nasljednike. Zahvaljujem na strpljenju svojim učenicima i svima koji su nas podržali u našem projektu.

………………………………………..

ALKA NA ROLAMA – SUDIONICI POVORKE

■ ALKARI KOPLJANICI

Marko Filipović Grčić

Matej Cvitković

Dario Putnik

Luciano Smoljo

Lovre Vuko

Toni Pašara

Luka Grujović

Ivan Jukić

Josip Vučković

Pavo Romac (odsutan)

■ ALKARSKI MOMCI

Jerko Šimić

Filip Modrić

Mirko Gabrić

Nevis Džalo

Ante Vuko

Toni Penić

Tino Barać

Gabriel Bilobrk

Josip Jukić

Nikola Poljak

Josip Jukić

Nikola Poljak

■ NAJAVLJIVAČ I NAMIŠTAČ ALKE

Toni Barać

■ TRUBAČ

Luka Đonlić

■ VOJVODA

Dino Vučković

■ ŠTITONOŠA

Anđelo Balajić

■ BARJAKTAR

Ivan Vujević

■ CURE U NOŠNJI

Laura Radanović

Lana Filipović Grčić

Gabriela Smoljo

Laura Grujević

Marija Cvrlje

………………………………………..

 Napisala: Mirjana ŽIVALJ, dipl. učiteljica

OŠ Ivana Lovrića, Sinj; 4.c