Iz školskog svijeta
ISTRAŽIVANJE:
THC loše utječe na kognitivne sposobnosti adolescenata
objavljeno: 4. prosinca 2018.

Ako adolescentice i adolescenti prestanu konzumirati marihuanu njihove se kognitivne funkcije, kao što su verbalno usvajanje i pamćenje, poboljšavaju – pišu istraživači koji su radili na ovoj studiji.

Međutim, oni su posebno zabrinuti, jer THC, aktivni sastojak u marihuani, ima najjači učinak na dijelove mozga koji se razvijaju u adolescenciji.

– Mozak adolescenata prolazi kroz vrlo bitan proces razvoja sve do dvadesete godine, a dijelovi mozga koji se posljednji razvijaju jesu oni u kojima ima najviše receptora kanabisa. Oni su ujedno vrlo važni za kognitivne funkcije – kazao je Randi Schuster, voditelj Odjela neuropsihologije Centra za ovisnost Opće bolnice Massachusetts i jedan od glavnih istraživača na ovoj studiji.

U istraživanje je bilo uključeno 88 mladih u dobi od 16 do 25 godina koji su konzumirali marihuanu. Bili su podijeljene u dvije skupine – jedna je nastavila redovito konzumirati marihuanu, dok je druga prestala. Svakog tjedna, nakon uzimanja uzoraka urina, stručnjakinje u ovoj studiji provjeravale su razinu THC-a kod obje skupine. Tijekom svakog posjeta osobe su testirane posebnim Cambridgeovim kognitivnim testom i nakon četiri tjedna nije zabilježeno da postoji razlika u rezultatima ispita pozornosti. Međutim, kad su u pitanju testovi pamćenja zabilježeno je poboljšanje kod osoba koje su prestale konzumirati marihuanu. Osobe koje su nastavile s konzumiranjem nisu pokazale nikakav napredak.

– Dobra je vijest da barem određeni deficiti koje uzrokuje marihuana mogu biti anulirani, a neki od njih čak u vrlo kratkom razdoblju – kazao je Schuster.

Činjenica da je studija trajala tek četiri tjedna znači da je na njezinoj osnovi nemoguće saznati koji su dugoročni učinci korištenja marihuane u adolescenciji niti na koji način ona izravno utječe na njihov akademski uspjeh, kvalitetu sna ili raspoloženje. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema KQED  ]