Iz školskog svijeta
MEDICINSKI FAKULTET U TOKIJU
Zašto ima manje žena
objavljeno: 14. studenoga 2018.

Nepoznati izvor prijavio je kako je osoblje fakulteta imalo dogovor prema kojem se broj studentica trebao smanjiti. Razlog za to je, navode iz ovoga dnevnog lista, strah da se diplomandice neće posvetiti karijeri liječnica nakon diplomiranja. Mnoge diplomandice nakon završetka studija napuste karijeru kako bi se posvetile rađanju i odgoju djece, navodi ovaj izvor. Nakon dva upisna roka ove godine, primljeno je tek 30 žena, a 141 muškarac.

Tokijski medicinski fakultet već je pod istragom zbog optužbi da je podmitio Futoshija Sana, koji je na visokom položaju u tamošnjem ministarstvu obrazovanja, tražeći ga da pomogne instituciji da dobije financijsku potporu, a zauzvrat će pomoći njegovu sinu da se upiše na taj fakultet. Sano, koji je uhićen u srpnju, navodno je zanijekao optužbe. Izvješća upućuju na navodnu spolnu diskriminaciju koja je otkrivena upravo tijekom te istrage.

Inače, u Japanu je povijesno vrlo malo žena na visokim položajima, tek je 12,4 posto zakonodavki, viših dužnosnica ili menadžerica. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema BBC ]