Iz stranih medija
■ ZAŠTO VOLIMO RAD U NASTAVI ■
Deset razloga za ljubav prema učiteljskom poslu
objavljeno: 3. travnja 2023.

„Rijetko se dogodi da doživite dva jednaka dana. U stalnoj smo promjeni i zbog toga je uvijek zanimljivo. Naši umovi neprestano su kreativno uključeni dok nastojimo riješiti poteškoće koje se javljaju iz dana u dan. Susrećemo se s novim situacijama i izazovima te ih ne možemo zanemariti“, piše učiteljica Gayatri Pillai o iskustvu poučavanja te razlozima koji su ju potaknuli da – među mnoštvom različitih poslova koji postoje u suvremenu svijetu – izabere upravo učiteljski.

Članak 10 Reasons to Love Teaching objavljen je na portalu Twinkl.

Mnogo je razloga zašto je, od svih poslova na svijetu, rad u nastavi jedan od onih koji te najviše mogu ispuniti i nagraditi. Biti učiteljem ili na neki drugi način zaposlenim u obrazovanju znači svakodnevno utjecati na živote djece i mladih i pratiti ih na njihovu putu odrastanja. Iako ima teških dana, trebamo malo zastati i pogledati zašto smo se uopće odlučili za rad u nastavi.

Poučavajući djecu, i sami učite

Ništa vas ne može potaknuti na proučavanje i produbljivanje određene teme više od činjenice da o tome poučavate druge. Ako radite u razrednoj nastavi, znači da poučavate različite nastavne predmete te se morate dobro zadubiti u pojedina područja i svaki put naučite nešto novo. Od svojih učenika učite gotovo jednako koliko i oni uče od vas. Učenici u učionicu donose svoja iskustva iz kojih svakodnevno svi zajedno učimo nešto novo.

Nadahnuće ste budućim naraštajima

Uz roditelje, na djecu najveće utjecaje ostavljaju njihovi učitelji. Utjecaj koji ostavljate na buduće naraštaje nije zanemariv. Učitelji oblikuju vođe sutrašnjice pripremajući idući naraštaj na promjene u svijetu.

Nijedan dan nije isti

Ne postoji učiteljev tipiziran dan. Rijetko se dogodi da doživite dva jednaka dana. U stalnoj smo promjeni i zbog toga je uvijek zanimljivo. Naši umovi neprestano su kreativno uključeni dok nastojimo riješiti poteškoće koje se javljaju iz dana u dan. Susrećemo se s novim situacijama i izazovima te ih ne možemo zanemariti. Kako izreka kaže: Različitost je začin života.

Vaša je prisutnost bitna

Dobri učitelji imaju bitnu ulogu u životima svojih učenika i istinski utječu na to u kakve će odrasle osobe izrasti. Pomažete djeci i mladima izgraditi samopoštovanje i vjeru u sebe, kao i njihove sposobnosti da uče. Nadahnjujete djecu dok razmišljaju izvan zone udobnosti i potičete ih da postignu svoje maksimume – a sve je to uistinu vrijedno divljenja.

Povezujete se sa svojim učenicima

Na kraju dana, najbolji dio učiteljskoga posla veze su koje smo stvorili sa svojim učenicima. Dobri učitelji ostaju u doživotnom sjećanju. Doživljaje koje dijelite njegovat ćete i vi i vaši razredi godinama nakon što se pretvore u uspomene i sjećanja.

Svjedoci ste odrastanja mladih ljudi

Uistinu je zapanjujuće koliko djeca odrastu i promijene se tijekom jedne školske godine. Ono što vas također može lecnuti jest činjenica da imate veliku ulogu u razvitku djetetova uma, osobnosti i snova.

Ostajete kreativni

Učitelji su posvećeni pronalascima novih ili različitih načina kako bi omogućili učenicima pristup određenim sadržajima u zanimljivu i poticajnu obliku koji će ih zaokupiti i uključiti u određene radnje i zadatke. Ukrašavanje učionice, stvaranje različitih edukativnih igara, zanimljivih sredstava za učenje i pristupa znanju do toga da naučeno povezujemo i sa životom izvan učionice. Mogućnosti za iskušavanje novih pristupa nebrojene su.

Djeca govore na zabavan način

Nedužni i zaigrani komentari koje djeca znaju izgovoriti jedna je od radosti učiteljskoga života. Uz pronicljiva pitanja i zabavne priče cijenimo smiješne stvari koje izgovore i sitne  ludorije koje naprave.

Imate prigodu iskusiti nešto novo

Mnogo je aktivnosti koje se događaju izvan učionice. Od školskih izleta, predstava i okupljanja do izvannastavnih aktivnosti i klubova – na raspolaganju je cijela paleta različith aktivnosti koje vas vode u nešto novo.

Svjedočite posebnim trenutcima

Jedna od najvećih nagrada u učiteljskom poslu jest svjedočenje napretku učenika. Od trenutka kada učenik shvati neki novi pojam, ili dok mu pomažete ovladati vještinom pa do onoga kada ugledate sjaj jer je naučio nešto novo – sve je to neprocjenjivo.

Učiteljski posao, ili – kako ga mnogi učitelji i učiteljice vide i doživljavaju – učiteljski poziv nešto je što čovjeka ispunjava ponosom.

Koji su vaši razlozi za rad u nastavi? Osjećate li ljubav prema poučavanju i koji vas dijelovi toga posla (ili i poziva) uvijek iznova osvoje i privuku? Svoja razmišljanja i iskustva možete podijeliti ispod objave ovoga članka na stranicama Školskoga portala na Facebooku.

■ NAPOMENA ■ izabrala i pripremila: Snježana Mostarkić ■ tekst je mjestimice prilagođen i uređen, a poveznica na izvornik nalazi se na kraju ove napomene ■ Gayatri Pillai – jedna od urednica obrazovnoga portala Twinkl ■ Ujedinjeno Kraljevstvo: Twinkl – digitalna platforma koja učiteljima pruža različite obrazovne sadržaje i nastavnu građu kao i potporu kolega i drugih stručnjaka; osnovali su ju 2010. godine Jonathan i Susie Seaton iz engleskoga grada Sheffielda ■ izvornik: www.twinkl.hr