Iz stranih medija
UČENJE I POUČAVANJE
Umijeće postavljanja pitanja
objavljeno: 24. studenoga 2022.

„Postavljanje pitanja ključna je vještina. To je način na koji izražavamo svoju znatiželju i zainteresiranost, rješavamo probleme, uključujemo se u javne rasprave i tragamo za dubljim razumijevanjem onoga što učimo.“

Želimo li znati kako postaviti dobra pitanja, kako uočiti koja će nam služiti bolje od drugih te kada ih i kako primijeniti, korisno je upoznati se s umijećem postavljanja pitanja koje u nastavku predstavlja učitelj i autor  Trevor Muir.

Članak The Question Formulation Technique objavljen je na mrežnim stranicama Trevor Muir.

Tehnika postavljanja pitanja (TPP), koju je razvio Institut za dobra pitanja, način je kako učenicima možete pomoći postavljati i usavršavati pitanja. Postavljanje pitanja ključna je vještina. To je način na koji izražavamo svoju znatiželju i zainteresiranost, rješavamo probleme, uključujemo se u javne rasprave i tragamo za dubljim razumijevanjem onoga što učimo.

Tehnika postavljanja pitanja pomaže učenicima izoštriti vještinu oblikovanja pitanja što će im služiti dugo nakon što napuste učionicu u kojoj su ju usvojili.

Informacijski poster pokazuje korake TPP-a. Nakon što se izabere predmet (tema), a to može biti ulomak iz knjige, članak s interneta, predavanje, pokus i drugo – učitelji vode učenike od jednog koraka do drugog upoznajući ih s Tehnikom postavljanja pitanja. Tijekom postupka, učenici će oblikovati, unaprjeđivati, birati te konačno postavljati pitanja. Sve to je okrunjeno završnom refleksijom u kojoj će se osvrnuti na put kojim su prošli te će Tehniku postavljanja pitanja pritom još jednom razjasniti te učiniti svojom.

■ NAPOMENA ■ izabrala i pripremila: Snježana Mostarkić ■ tekst je mjestimice uređen i prilagođen, a izvorniku se može pristupiti na poveznici na kraju ove napomene  ■ Trevor Muir, učitelj i autor knjiga iz područja obrazovanja među kojima su The Collaborative Classroom i The Epic ClassroomSAD: Trevor Muir – mrežne stranice autora i učitelja Trevora Muira ■ izvornik: www.trevormuir.com