Jučer-danas-sutra
PRIRODOSLOVNA I GRAFIČKA ŠKOLA RIJEKA
Četvrta ljetna škola kemije održana uz dosljedno poštivanje epidemioloških mjera
objavljeno: 2. rujna 2020.

U posljednjem tjednu kolovoza, od nedjelje 23. do petka 28. kolovoza 2020., Prirodoslovna i grafička škola u Rijeci bila je domaćinom Četvrte ljetne škole kemije. Zanimanje učenika za kemiju ove je godine bilo iznimno – za školu se prijavilo rekordnih 45 učenika iz cijele Hrvatske!

Budući da nije bilo moguće primiti tako velik broj učenika, ove je godine po prvi puta proveden selekcijski postupak u kojemu su odabrani najbolji od prijavljenih prema kriteriju da su u posljednje dvije godine barem jednom sudjelovali na Državnom natjecanju iz kemije. Povrh toga, neki od odabranih predstavljali su Hrvatsku i na međunarodnim natjecanjima iz kemije. Tako odabrani polaznici, njih dvadeset, pristigli su iz Zagreba, Čakovca, Splita, Koprivnice i Samobora te iz grada domaćina – Rijeke.

Četvrto izdanje Ljetne škole kemije u Rijeci organizirali su i vodili doc. dr. sc. Tomislav PORTADA, kemičar zaposlen na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu, i Goran GOTLIBOVIĆ, prof. kemije i biologije iz škole domaćina, uz veliku pomoć i potporu ravnatelja škole prof. Radenka BRADIĆA.

Četvrta ljetna škola kemije provodila se uz dosljedno poštivanje epidemioloških mjera i preporuka nadležnih tijela i ustanova. Maske, dezinficijensi, svakodnevno mjerenje tjelesne temperature i održavnje razmaka (koliko je to god bilo moguće) bili su njezin sastavni dio.

Program aktivnosti škole sastojao se, kao i predhodnih godina, od predavanja i vježbi u kemijskom laboratoriju s velikim naglaskom na sadržaje koji se ne obrađuju u okviru redovne nastave kemije. Neke od aktivnosti bile su dio ciklusa Kemijsko-inženjerskih radionica HDKI-ja.

TEME PREDAVANJA

Nakon uvodnog predavanja voditelja škole dr. PORTADE, iduća dva predavanja održala su dvojica bivših učenika škole domaćina, Dorian SINČIĆ i doc. dr. sc. Đani ŠKALAMERA. Dorian, koji je sada student kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, govorio je o metodama odjeljivanja izotopa uranija, a tema predavanja dr. ŠKALAMERE,zaposlenog na Kemijskom odsjeku zagrebačkog PMF-a,bila je fotokemija. To je predavanje bilo praćeno i ilustrirano atraktivnim demostracijskim pokusima.

U utorak, trećeg dana škole, blok predavanja započeo je predstavljanjem četvero studenata Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Borna TIĆAK, Tea SINOŽIĆ, Lucija BOŽIČEVIĆ i Sofia SHKUNNIKOVA predstavili su svoj fakultet i nekoliko znanstvenih projekata u kojima mogu sudjelovati i studenti. Uslijedilo je predavanje dvoje znanstvenih novaka iz Instituta Ruđer Bošković, Dajane BARIŠIĆ, mag. chem. i Alena BJELOPETROVIĆA, mag. chem., koji su govorili o zelenoj kemiji, a svoje su predavanje popratili demonstracijskim pokusima u koje su se mogli uključiti i učenici, polaznici škole.

Treći je dan škole završio večernjim posjetom sudionika Ljetne škole Astronomskom centru Rijeka u sklopu kojega je Lovro PAVLETIĆ, mag. phys., znanstveni novak na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci, održao predavanje o istraživanju ekstrasolarnih planeta, nakon čega je uslijedilo program u planetariju, te zatim noćno promatranje neba teleskopom.

Student kemije na zagrebačkom PMF-u Silvestar MRAVLINČIĆ održao je u srijedu predavanje o koloidnoj kemiji. S obzirom na relativno nepovoljnu epidemiološku situaciju, dva su predavanja održana na daljinu, putem video-linka: Ilija SRPAK, student Sveučilišta u Cambridgeu, govorio je o molekulskoj simetriji, a četvero studenata fizike s PMF-a Sveučilišta u Zagrebu u sklopu svog projekta Fizika ekspres, Luka Cavaliere Lokas, Tonka Hrboka, Eva Jelavić i Karlo Delić, imali su u četvrtak poslijepodne predavanje o entropiji.

Petak, posljednji dan škole, započeo je predavanjem o metalo-organskim mrežama (MOF-ovima) koje je održao student kemije na Zagrebačkom PMF-u Mislav BARIĆ. Taj je dan u školi domaćinu bio posebno svečan, jer je održano službeno otvaranje i predstavljanje laboratorija koji je u potpunosti obnovljen i uređen zahvaljujući donaciji INA-e.

VJEŽBE U LABORATORIJU

Polaznici Četvrte ljetne škole kemije imali su čast i zadovoljstvo biti prvi koji su radili u novoobnovljenom laboratoriju, čak i prije njegova službenog otvaranja. Radilo se u dvije grupe, početnoj i naprednoj. Teme su bile raznolike, od kvalitativne analize vodenih otopina anorganskih soli, preko sinteze i titrimetrijske analize organskih i koordinacijskih spojeva, pa sve do spektroskopije u području vidljive svjetlosti i njezine primjene u analitičkoj i fizikalnoj kemiji.

Velik doprinos u izvođenju laboratorijskih vježbi dali su Mislav BARIĆ koji je u tome pokazao zavidnu razinu samostalnosti, spretnosti i vještine, te ovogodišnji maturanti i od jeseni studenti kemije Luka LIST i Ivan RAIČ. O tehničkim i organizacijskim stvarima vezano uz rad u laboratoriju brinuli su se također polaznici iz škole domaćina i njihov profesor Jasmin POLJAK.

VAŽNA POMOĆ DONATORA I SPONZORA

Provođenje ovakvih ljetnih i zimskih škola kemije ne bi bilo moguće bez donatora i sponzora koji takve aktivnosti organizacijski i financijski podupiru. Zahvaljujući njima, Četvrta ljetna škola kemije za polaznike je bila besplatna. Svim polaznicima škole osigurani su dnevni obroci, a onima koji nisu iz Rijeke osiguran je smještaj u Učeničkom domu Kvarner. Velika hvala ravnateljici doma Anđelki Jurašić Mikašinović, prof. na pomoći i gostoprimstvu!

Uz već spomenutu INA-u d. d., Ljetnu školu kemije poduprli su škola domaćin (Prirodoslovna i grafička škola Rijeka) i njezin osnivač Primorsko-goranska županija, zatim Institut Ruđer Bošković, Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, farmaceutska tvrtka Xellia d. o. o., BASF Croatia d. o. o., i izdavačka kuća Školska knjiga d. d., na čemu im i ovom prilikom od srca zahvaljujemo.

■  Piše:  doc. dr. sc. Tomislav PORTADA ■   fotografije: sudionici Četvrte ljetne škole kemije ■