Jučer-danas-sutra
IZVANREDNO SREDSTVO KOMUNICIRANJA
Internet ima više dobrih nego loših strana
objavljeno: 7. listopada 2015.

„Internet djeci može poslužiti kao izvanredno sredstvo komuniciranja i učenja ako se koristi pametno. Stoga je preporučljivo popričati s djetetom o internetu i utvrditi pravila njegova korištenja.

„Računala koja imaju pristup internetu uvijek treba držati na vidljivom mjestu. Djetetu treba omogućiti da samo razvije potreban oprez  pri njegovu korištenju. Interes roditelja i njihova uključenost u djetetove aktivnosti korištenja interneta najučinkovitiji su način zaštite“, ističe se u rubrici „Korisnički kutak“ na internetskim stranicama Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Konferencija Sigurnost djece na internetu

U suradnji s Centrom za sigurniji internet HAKOM organizira konferenciju Sigurnost djece na internetu, koja će se održati usrijedu 21. listopada 2015., s početkom u 9.30 satiu dvorani Europske komisije u Zagrebu.

Ciljana publika su nastavnici osnovnih škola, a aktivnosti će se sastojati od predavanja i predstavljanja alata koji mogu pomoći djeci da budu sigurnija na internetu.

Na konferenciji će sudjelovati govornici iz organizacija koje se svakodnevno bave aktivnostima vezanima uz temu konferencije, a cilj događanja je pružiti sudionicima alate i relevantne informacije za veću sigurnost djece na internetu.

Kako djeca koriste internet

„Djeca se spajaju na internet pomoću osobnog računala, pokretnog telefona i igraćih konzola kod kuće, u školi, kod prijatelja i u internet kafićima. Koriste internet pri rješavanju domaćih zadaća, igraju razne igrice koje im omogućuje internetska usluga, pišu blogove, šalju instant poruke i elektroničku poštu“, upoznaju HAKOM-ovci roditelje s načinima na koji njihova djeca koriste internet.

Naglašava se da internet djeci omogućuje druženje, kreativnost i zabavu, ali pritom je važno upozoriti na njegovo usmjereno i pametno korištenje. Potonje podrazumijeva donošenje pametnih odluka i izbjegavanje opasnih situacija.

U Agenciji smatraju da treba prihvatiti nove, moderne tehnologije i prednosti koje one donose djetetu i zato sugeriraju roditeljima da uče zajedno sa svojim djetetom i budu upoznati s načinom korištenja interneta.

POMOZITE DJETETU

Da biste zaštitili dijete od sadržaja nepoželjnih i neprimjerenih njihovoj dobi, roditeljima stoje na raspolaganju razna sredstva.

Internet i njegove mogućnosti pružaju djetetu puno, ali potrebna je i roditeljska kontrola. HAKOM-ovi stručnjaci nude i nekoliko savjeta koji mogu pomoći roditeljima i djetetu pri korištenju interneta.

OTKRIVAJTE INTERNET ZAJEDNO

Dogovorite pravila pristupa i korištenja interneta njegovim zajedničkim upoznavanjem i korištenjem.

Potaknite dijete na zaštitu osobnih podataka

Poželjno je da dijete bude svjesno kada i kome može otkriti osobne podatke, što može biti neprocjenjivo važno. „Razgovarajte sa svojim djetetom o rizicima ‘četanja’ i mogućim velikim opasnostima pri potencijalnim susretima s nepoznatim osobama koje je vaše dijete tako upoznalo. Pri takvim susretima uvijek bi trebala biti nazočna osoba kojoj vi vjerujete.“
HAKOM poručuje roditeljima da ne smiju biti prestrogi pri zabranama i ograničavanjima korištenja interneta jer „ako ste prekritični i prestrogi pri zabranama i stvaranju granica korištenja interneta, može se dogoditi da se vaše dijete počne koristiti internetom u tajnosti i bez vaše kontrole.“ Zato je iznimno bitno da dijete zna kako ne može vjerovati svemu što vidi na internetu.

  • Naiđu li na bilo kakav sadržaj koji im se učini ilegalnim i neprimjerenim, roditelje se upućuje da ga prijave na zastita-djece@hakom.hr

 Izvori: hakom.hr | ucitelji.hr