Jučer-danas-sutra
Papirologija će ugušiti učitelje!
objavljeno: 21. siječnja 2015.

Nezadovoljstvo se širi hrvatskim školama. Ne zbog djece, ne zbog roditelja, ne zbog novog zakona ili plaće. Papirologija će ugušiti učitelje! Učitelji su nezadovoljni sve većom količinom papirologije koju propisuju ljudi koji, osim papirologije, vjerojatno ništa drugo i ne znaju.

Od nametnutih raznoraznih obaveza koje nemaju veze sa zdravom pameti, učitelji su više izgubljeni, a u svemu tome najviše stradavaju učenici. Nezadovoljni učitelji se ne mogu i ne stignu posvetiti djetetu. Jer stalno moraju paziti da je sve kako je neki činovnik (koji nije vidio školu, osim kad ju je polazio…) zamislio!

Papirologija i nezadovoljni učitelji

Raznorazni planovi, od godišnjeg plana i programa, pa mjesečni PiP, pa tjedni, pa naravno priprema za svaki sat. I to sve opširnija i opširnija priprema. Kao da se radi kazališna predstava!!

Gdje će tko stajati, tko će što pitati, što će dijete misliti, PLAN PLOČE!!! i još mnogo toga. Pa to sve i za svaki prilagođeni program.

Pa kurikulumi, pa pripreme za Građanski odgoj, zdravstveni odgoj… (koji su uvedeni vjerojatno da učitelji malo se “odmore” od svog predmeta pa da djeci malo govore usput). 

Naravno da to nije sve!

Pa treba prepisivati ocjene roditeljima, kako nema polugodišta, nema izvješća, pa neka učitelji prepišu sve ocjene i pošalju roditeljima. Jer se neki ne udostoje doći četiri mjeseca u školu, da zanju kakvo je NJIHOVO dijete u školi. Ali oni vjeruju svojoj djeci, pa što bi išli u školu gledati ocjene! I još brdo papira, prepisivanja i piskaranja…

MA tko će više uspjeti popratiti što je sve nametnuto UČITELJU! A kraj toga svega treba raditi ono za što su školovani. Treba odgojiti i obrazovati djecu. I to velika većina učitelja radi odlično. Radi svim svoji srcem i dušom. Daje sve od sebe.

Ako se nastavi ovako jedino riješenje je da svaki učitelj zaposli jednog osobnog tajnika da se bavi papirologijom. Jedino tako će moći raditi ono što želi i voli.

A opet možda je to i cilj onih na vlasti. Tako će smanjiti nezaposlenost!

U jednom izljevu nezadovoljstva na Facebooku je učiteljica razredne nastave, revoltirana sve većom količinom papirologije napisala. Tekst prenosimo u cijelosti.

“Ja sam praktičar, ja NISAM teoretičar! Znam zasukati rukave, čučnuti, sagnuti se, sjesti na pod (kako bih bila bliže djetetu) i RADITI s djetetom. Ja NE ZNAM PISATI kako ću raditi ili bih radila s djecom. Da to znam, bila bih pisar, a ne učiteljica.

Tek sam na pola svog radnog vijeka, a UMORNA SAM od pisanja, ne od rada s djecom. Toga sam željna, a ovako zatrpana papirima, sve manje imam volje, vremena i snage za to. Otkad je to papir postao važniji od djeteta?! Ne znam! Znam samo da, dokle god je tako, ovo će školstvo i budućnost ove države ići u vražju mater.”

 

Izvor:

http://ucenici.info/zatrpani-medu-papirima-nezadovoljni-ucitelji-ce-morati-zaposljavati-tajnike/