Jučer-danas-sutra
PODRUČNE ŠKOLE ČAPORICE, UGLJANE, VOJNIĆ I VELIĆ
Učenici upoznali baštinu s ljubavlju
objavljeno: 29. rujna 2020.

Ove se godine u hrvatskim muzejima obilježava jubilarno 25. izdanje Edukativne muzejske akcije (EMA). Zbog epidemiološke situacije u Hrvatskoj i svijetu, tradicionalni termin njezinog obilježavanja od polovice travnja do polovice svibnja, zamijenjen je novim: od 15. rujna do 15. listopada, a krovna tema je bila i ostala – „LJUBAV“. Tako je, kao jedan od najljepših i najsnažnijih osjećaja koje čovjek gaji, ljubav još jednom pokazala da „Sve pobjeđuje“!

Uvjerivši se da empatiju, solidarnost te ljubav prema sebi i drugima iskazujemo svakodnevno, MTK vas je odlučio podsjetiti i na ljubav prema baštini.

U središte te ljubavi stavili smo tkanje i tkalački stan, predmet koji se počinje koristiti u mlađem kamenom dobu i postoji sve do današnjih dana.

Bezvremensku simboliku ljubavi i vjernosti dobio je u Homerovoj Grčkoj kada je lijepa kraljica Penelopa dugih 20 godina čekala Odisejev povratak iz Trojanskog rata. Vrijedne ruke arheologa sa Sveučilišta u Zagrebu zabilježile su nalaze utega za tkalački stan na području rimskog vojnog logora u današnjem selu Gardun, a dva izvanredna primjerka tkalačkih stanova iz 19. i 20. st. čuvaju se i u Etnografskoj zbirci našeg muzeja.

Priču o svemu tome te zašto je važno njegovati ljubav prema baštini učenicima PŠ Čaporice, PŠ Ugljane, PŠ Vojnić i PŠ Velić, prenijele su doc. dr. sc. Zrinka ŠIMIĆ-KANAET i dr. sc. Vinka MATIJEVIĆ s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Učenici su tako na najljepši način otkrili što predstavlja ljubav prema baštini te je pokazali kroz vrijedno, ali poprilično zaboravljeno umijeće tkanja.

■   IZ DRUGIH IZVORA ■  muzejtriljskogkraja.hr   ■  Fotografije Facebook