Jučer-danas-sutra
I DRUGU GODINU ZA REDOM USPJEŠNO PROVEDENE LJETNE SPORTSKE AKTIVNOSTI
Više od 13 500 učenika uživalo u sportu
objavljeno: 31. srpnja 2022.

Sportski praznici edukativan su ljetni sportski program Hrvatskog školskog sportskog saveza kojemu je glavni cilj uključiti djecu iz svih krajeva Hrvatske u sportske aktivnosti. S krajem školske godine većina sportskih programa, pogotovo u školskoj organizaciji, staje – a djeca i voditelji pokazali su interes za sudjelovanjem u organiziranim sportskim aktivnostima i tijekom ljetnih praznika.

Program se provodio drugu godinu za redom uz podršku Ministarstva turizma i sporta, ovoga puta na čak 84 lokacije sa 178 kineziologa koji su djeci tijekom četiri tjedna pružili mogućnost besplatnog sudjelovanja u sportskim aktivnostima, neke od kojih su bile potpuna novost učenicima koji su sudjelovali.

Djeca su imala priliku družiti se na otvorenom, vježbati pod vodstvom svojih profesora, učiti o zdravoj prehrani, važnosti tjelesne aktivnosti te timskom radu i fair playu, ali i otkrivati nove sportove poput penjanja na umjetnu stijenu, streličarstva, kuglanja, taekwandoa, rolanja, veslanja, pa čak i kriketa i boćanja.

S voditeljima kineziolozima radili su i vanjski suradnici; voditelji raznih nogometnih, rukometnih, odbojkaških, hrvačkih i judo klubova koji su na nekim lokacijama posjećivali škole i održavali prezentacije svojih sportova. Ovo je rezultiralo i stvaranjem dodatnog interesa za nove sportske aktivnosti kod djece od najmlađe školske dobi.

Konačna brojka neopisivo je razveselila organizatore, koordinatore i sve provoditelje – čak 13 576 učenica i učenika svih uzrasta ove je godine svoje ljetno slobodno vrijeme provelo sa svojim profesorima u organiziranim sportskim aktivnostima. Izvještaji svakodnevno pristižu iz svih županija, kao i županijski prilozi koje objavljujemo na YouTube kanalu Hrvatskog školskog sportskog saveza, a koje možete pogledati OVDJE.

Organizatori zahvaljuju svim ovogodišnjim sudionicima sretni što se ovakav format pokazao izvrsnim i zanimljivim tisućama sudionika, a glavni tajnik HŠSS-a dr. sc. Ivan DUJIĆ na kraju ovogodišnjeg programa zahvaljuje svima koji su na bilo koji način pomogli održavanju Sportskih praznika i potvrđuje:

„Osobno i u ime ureda Hrvatskog školskog sportskog saveza želim vam svima poručiti da ćemo se i dalje truditi razvijati školski sport, da ćemo i dalje raditi na sebi i novim aktivnostima, da ćemo i dalje pokušavati razvijati školske sportske, ali i edukativne aktivnosti te nastojati uključiti i zadržati što veći broj djece u sportu.Za to će nam trebati pomoć svih sportskih udruženja, škola i roditelja koji su kroz ovaj program dokazali da je suradnja moguća upravo na dobrobit te zdravlje i sreću naše djece. Na kraju krajeva, sve nas najviše veseli slika na kojoj dijete vježba, znoji se, ali i smije.“