Pljesak molim
IZBOR MAGAZINA ZAPOSLENA
Autorica Školske knjige Blaženka Rogan nominirana je za Ženu godine
objavljeno: 12. srpnja 2021.

Među pet iznimnih žena koje su ove godine nominirane za Ženu godine prema izboru magazina Zaposlena jest i Blaženka Rogan, autorica knjige Moberi – psihopati i sociopati na radnome mjestu koju je objavila Školska knjiga. Izbor za Ženu godine održat će se u četvrtak, 15. srpnja, u 20.30 sati na Oleander terasi hotela Esplanade u Zagrebu.  

Za laskavu titulu magazina Zaposlena nominirane su žene koje su svojim zalaganjem i trudom znatno unaprijedile naše društvo i potaknule važne promjene. Ove godine to su Maja Mamula, Antonija Petričušić, Romana Matanovac Vučković, Mateja Medlobi i Blaženka Rogan. Svaka od navedenih žena, ističu u Zaposlenoj, svojim je radom, trudom i postignućima ostavila dubok trag u našoj zajednici i pomogla našem društvu kad mu je pomoć zaista bila najpotrebnija. Kandidatkinje za nagradu osvijestile su i osnažile mnoge žene, upozoravajući ih na probleme s kojima se često susreću, a nemaju hrabrosti suočiti se s njima, te ih potaknule na pozitivne promjene, piše u obrazloženju.

Mr. sc. Blaženka Rogan menadžerica je ljudskih potencijala koju je teško iskustvo na radnome mjestu motiviralo da se još jednom upiše na fakultet. Svoje je magistarsko istraživanje predstavila u knjizi Moberi – psihopati i sociopati na radnome mjestu, prvome sveobuhvatnom djelu s temom mobinga na radnome mjestu u Hrvatskoj.

Svaka od pet nominiranih žena svojim je radom, trudom i postignućima ostavila dubok trag u zajednici i pomogla društvu kad mu je pomoć zaista bila najpotrebnija, ističu u Zaposlenoj

Autorica opisuje problem mobinga kao „tihog i perfidnog ubojice” na radnome mjestu. Knjiga je namijenjena znanstvenoj i stručnoj, ali i širokoj publici, posebice žrtvama mobinga koji je i sama trpjela dugih devet godina kao menadžerica ljudskih potencijala u Hrvatskim šumama.

S obzirom na radni spor koji traje već više od godine dana, o detaljima mobinga ne može govoriti.

„Ova knjiga nastala je u nastavku mojega završnog magistarskog rada na međunarodnom sveučilištu koji je imao naslov ‘Štete od mobinga za korporativnu i individualnu sigurnost’ i u kojemu sam dokazala pet hipoteza među kojima je glavna: mobing ubija. U tom svojem završnom radu pozvala sam se na više od 300 autora iz cijelog svijeta koji su iz raznih aspekata govorili o štetnosti mobinga. Od psihologa i sociologa do ekonomista, svi koji su dobili u ruke moj završni rad predložili su mi da napišem knjigu koja će biti dostupna širokoj javnosti”, rekla je Blaženka Rogan.

Blaženka Rogan rođena je 1962. u Osijeku, a od najranijeg djetinjstva živi u Zagrebu. Nakon završenog fakultetskog obrazovanja uz rad nastavlja se stručno usavršavati i stjecati različite kompetencije i zvanja slijedeći svoj životni moto: cjeloživotno obrazovanje. U dosadašnjem je radnom vijeku stekla zvanje magistrice integralne sigurnosti, magistrice međunarodnih odnosa i diplomacije, trenerice za poslovne procese i mirenje te menadžerice ljudskih potencijala.

U skladu sa svojim kompetencijama uspješno provodi sudska vještačenja i vodi postupke mirenja u individualnim i kolektivnim radnim sporovima. Članica je Odbora za rad i mirovinski sustav i Povjerenstva za ravnopravnost spolova grada Zagreba te predsjednica Udruge Mobing Stop.

Od 2001. godine do danas održala je mnogobrojna predavanja s temama korporativnog upravljanja, društveno odgovornog poslovanja, važnosti korporativne kulture, uloge povjerenika za zaštitu dostojanstva radnika, mirenja, mobinga, zaštite na radu. Objavila je niz stručnih i znanstvenih radova u zbornicima domaćih i međunarodnih skupova i konferencija te u časopisima s temama mobinga, menadžmenta, važnosti službe ljudskih potencijala, zaštite dostojanstva radnika, stresa na radnome mjestu, mirenja, integralne sigurnosti i zaštite na radu. Za svoj je rad dobila razna priznanja, nagrade i zahvalnice.

Više informacija o nominacijama za Ženu godine 2021. pročitajte OVDJE.