Pljesak molim
NAJBOLJI HRVATSKI REZULTAT NA CODEFORCES PROGRAMERSKIM NATJECANJIMA
Dorijan Lendvaj odmah iza najboljeg svjetskog programera
objavljeno: 21. studenoga 2022.

Na jučer održanom natjecanju uz sudjelovanje 8 833 ponajbolja svjetska natjecateljska programera, hrvatski natjecatelj Dorijan Lendvaj ostvario je dosad najveći uspjeh među hrvatskim natjecateljima osvojivši drugo mjesto iza najboljeg svih vremena, Genadija Korotkevića, osvajača 6 zlatnih olimpijskih medalja riješivši isti broj zadataka kao i Genadij, ali uz veći utrošak vremena za rješavanje.

Time je Dorijan prvi od hrvatskih natjecatelja prešao magičnu rating granicu od 3000 bodova i trenutno ih ima 3119.

Vodeći na svjetskoj rating ljestvici je i dalje već spomenuti Genadij Korotkević sa 3817 bodova, 226 više od drugoplasiranog Kineza Jiang Lingyua.

Codeforces je vodeća svjetska platforma za natjecateljsko programiranje koja godišnje ugosti preko 100 natjecanja i organizirana je poput teniskih ATP turnira, s po 2 do 4 natjecanja bodovana onima najboljima mjesečno, a rating ljestvica je napravljena po uzoru na šahovsku.

Ovo natjecanje je ujedno i uvod u ovotjedno srednjoeuropsko studentsko natjecanje u Ljubljani na kojem će hrvatski mladi tim Zagrebačkog sveučilišta u sastavu Dorijan Lendvaj, Krešimir Nežmah i Patrick Pavić pokušati ostvariti plasman na svjetsko finale. Na natjecanju sudjeluju još dvije hrvatske ekipe, a više o svemu možete pročitati na stranicama Hrvatskog saveza informatičara.  

A više o natjecanju CODEFORCES pročitajte OVDJE.