Pljesak molim
VELIKA BRITANIJA: MEĐUNARODNA MATEMATIČKA OLIMPIJADA
Ivan VOJVODIĆ, Bernard INKRET i Noel LAKIĆ kući se vraćaju s brončanim medaljama
objavljeno: 20. srpnja 2019.

U ukupnom poretku Hrvatska je zauzela 42. mjesto. Naši učenici i ove su godine ostvarili sjajan uspjeh na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (IMO). U Hrvatsku se tako vraćaju s tri brončane medalje, a još tri učenika dolaze s pohvalama. U ukupnom poretku među 112 zemalja, Hrvatska je zauzela 42. mjesto.

Ivan VOJVODIĆBernard INKRET i Noel LAKIĆ s ovogodišnje Međunarodne matematičke olimpijade (IMO) u Hrvatsku donose tri brončane medalje. Daniel ŠIROLA, Marin VARIVODA te Luka BULIĆ BRAČULJ dobili su pohvale. 

Na Olimpijadi je sudjelovao 621 kandidat, a podijeljeno je ukupno 156 brončanih medalja i 144 pohvale. 

Ove se godine održala u gradu Bath u Velikoj Britaniji, a naše su učenike vodili Ivan KRLJAN i Borna VUKOREPA.

Ako pogledamo timske rezultate, u ukupnom poretku Hrvatska je zauzela 42. mjesto, što je također sjajan rezultat uzmemo li u obzir da je na ovogodišnjoj Olimpijadi sudjelovalo 112 zemalja.

Danas se održava svečana ceremonija zatvaranja Olimpijade na kojoj će biti podijeljene medalje, a dolazak naše ekipe u Zagreb očekuje se u ponedjeljak oko 23 sata letom iz Londona.

Ispod se nalazi tablica s bodovima naših učenika na IMO-u 2019.

Podsjetimo, u studenome prošle godine mediji su izvijestili kako će ovogodišnji natjecatelji Međunarodne matematičke olimpijade u Veliku Britaniju ići bez lipe – jer za njih nema novca. Ministarstvo znanosti i obrazovanja, naime, nije odobrilo sredstva Hrvatskom matematičkom društvu za pripremu i izbor ekipe.

– Festival netočnih informacija i fake newsa, tu silni demantiji nažalost ne pomažu. Ali ovakvo neznanje osobe koja je bila u sustavu. Put i hladni pogon udruga su dvije različite stvari, dvije odluke i dvije različite linije financiranja. Mi smo tu stavku povećali za tri puta btw, poručio je na Twitteru tada Maro Alavanja, posebni savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja za odnose s javnošću.

Ministarstvo je u roku od 24 sata nakon što je priča izbila u medije javilo kako su dodatna sredstva osigurana, a u cijelu se priču, kako smo pisali, uključila i domaća IT tvrtka Infobip koja je osigurala financijsku potporu za pripremu mladih matematičara. O tome više pročitajte na ovoj poveznici na portalu srednja.hr. [ IZ DRUGIH MEDIJA | srednja.hr ]