Pljesak molim
Karlovac: U RH samo Tehnička škola ima 3D printer
objavljeno: 25. veljače 2015.

Tehnička škola Karlovac jedina je škola (nadamo se zasad) u Hrvatskoj koja ima vlastiti 3D printer. Dosad su učenici izrađivali dijelove s pomoću CNC strojeva, no budući da u školi žele ići ukorak s modernom tehnologijom, izdvojili su financijska sredstva koja će učenicima omogućiti da budu spremniji za tržište rada na kojem se s takvim strojevima već radi.

Na studijskim putovanjima u inozemstvu, tvrdi ravnatelj škole Mile Lulić, imali su prilike vidjeti određene 3D printere, strojeve sofisticiranije od široko rasprostranjenih CNC strojeva.

– Takvi su printeri lakši i ‘pametniji’ od postojećih strojeva za obradu metala. Učenici mogu programirati i izrađivati različite figure i oblike na bazi plastičnih masa koje često imaju bolja obilježja od pojedinih vrsta čelika, objasnio je Lulić. Uprava ove moderne škole pratila je literaturu, pa su zaključili kako bi učenicima dobro došao 3D printer na kojem bi naučili raditi. Nakon konzultiranja s literaturom odlučili su se za printer engleske proizvodnje koji stoji otprilike 18 tisuća kuna.

 Cijeli tekst pročitajte OVDJE