Pljesak molim
I. OSNOVNA ŠKOLA ČAKOVEC
Zaslužili Certifikat izvrsnosti u području programiranja
objavljeno: 11. svibnja 2017.

…posebnu pozornost posvećuje poticanju stjecanja znanja i afiniteta prema novim tehnologijama. Upravo zato nagrade koje dobivaju učenici i mentori na natjecanjima u zemlji i inozemstvu priznanja su i pozitivnom odnosu Grada prema obrazovanju.

Učenici 1. osnovne škole uspješni su na brojnim informatičkim natjecanjima, a mnogi od njih vrlo su vješti u programiranju. Četvorica učenika, Vito JambrošićSven GrozdekKarlo Kolac i Benjamin Hižman, zajedno s mentoricom Ivanom Ružić, bili su četvrti na državnom natjecanju, a zahvaljujući i njima 1. osnovna škola dobila je Certifikat izvrsnosti u području programiranja. Njega je potpisao potpredsjednik Europske komisije Andrus Ansip, zadužen za jedinstveno digitalno tržište. Zajedno s ravnateljem škole Sinišom Stričakom, upoznali su gradonačelnika s nekim od programa koje su izradili učenici ove škole.

Oni se, naime, aktivno bave programiranjem, te su pokazali što znaju. Napravili su igru u kojoj se utrkuju automobilima, nogomet u kojem se dodaje robotski programirana lopta, te igru detekcije. To su samo neki od primjera rada učenika, a svi su u funkciji stjecanja znanja i unaprjeđivanja nastave.

Grad Čakovec inače puno ulaže u razvoj tehničkih znanosti u osnovnim školama, odnosno u područja obuhvaćena akronimom STEM – znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika. To su znanja ne budućnosti, nego sadašnjosti, a omogućavanje djeci i mladima da već u školi razvijaju afinitete prema tim područjima stvara im odlične preduvjete za kasnije studiranje te zapošljavanje u tim zanimanjima.

Upravo je zadatak osnivača, u ovom slučaju Grada Čakovca, da opremi škole i stvori preduvjete za stjecanje znanja iz informatike te tehničkog odgoja općenito, rekao je tom prilikom gradonačelnik Stjepan Kovač te dodao kako želi da naše škole imaju modernu opremu, a naši učenici dodatni motiv da nastave školovanje upravo u STEM zanimanjima. [ IZ DRUGIH IZVORA | cakovec.hr ]