Savjeti stručnjaka
UDRUGA „BUĐENJE“ EDUCIRA I 'RAZBUĐUJE'
ADHD kao najkontroverzniji poremećaj današnjice
objavljeno: 6. listopada 2015.

Zarada farmaceutskih tvrtki na lijekovima za ADHD, veliki rast u broju dijagnoza te i dalje dijagnostički postupak koji podliježe subjektivnoj procjeni ga svrstava u najkontroverzniji poremećaj današnjice.

Zbog činjenice da je oko ADHD-a još uvijek mnoštvo pitanja, Marko Ferek je osnovao udrugu BUĐENJE kojoj je svrha: Organiziranje obavijesnih i obrazovnih seminara radi upoznavanja roditelja, učitelja i ostalih stručnjaka koji se bave odgojem i obrazovanjem djece s različitim terapijskim postupcima u području problematike ADHD-a; organiziranje kreativnih radionica za djecu i odrasle članove udruge; poticanje istraživanja na području prevencije, dijagnostike i rehabilitacije osoba s ADHD-om, poticanje i organiziranje izdavačke djelatnosti u svezi ADHD-a; razvijanje i jačanje suradnje sa srodnim organizacijama u Hrvatskoj i izvan nje.

GLAVNI CILJ Udruge „Buđenje“ je:

  • ukazati da među ADHD populacijom postoje kreativni pojedinci – hiperaktivni sanjari
  • od svog osnutka udruga Buđenje educira i podiže nivo svjesnosti o hiperkativnim sanjarima i ADHD-u.

Ne treba živjeti u zabludi, zato „Buđenje“ i educira:

  • da su osobine poput hiperaktivnosti, nepažnje i impulzivnosti veliki potencijal te da su neki ljudi zahvaljujući tim osobinama kreativni, znatiželjni, maštoviti, osjećajni i strastveni.
  • da su često zbog nerazumijevanja i neprihvaćanja njihove različitosti takva djeca kritizirana zbog čega gube samopouzdanje te njihov potencijal ostaje neprepoznat.

Inače, Marko Ferek, kao predsjednik Udruge, je upućena i obrazovana osoba: diplomirao je 2003. godine na ACMT (American College of Management and Technology) u Dubrovniku. Godinu dana nakon završetka studija osnovao je u Zagrebu udrugu Buđenje.

U svojem izlaganju Marko Ferek odgovara na danas sve češće postavljeno pitanje – Je li ADHD izmišljen? Postoji li uopće ADHD? A i znakovitog je naziva njegovo predavanje: „ADHD je izmišljen zbog popunjavanja farmaceutskih blagajni!“. Uostalom, vrijedi poslušati!

…………………..

Marko Ferek diplomirao je 2003. godine na ACMT-u (danas RIT) a godinu dana kasnije osniva udrugu Buđenje (www.budenje.hr) i održava svoje prvo predavanje. U deset godina djelovanja udruge održao je više od 300 predavanja i radionica na stručnim skupovima, u brojnim osnovnim i srednjim školama, centrima za odgoj i obrazovanje, vrtićima. Također je držao brojna predavanja diljem svijeta na međunarodnim konferencijama i skupovima – Hong Kong, Malta, Irska, Ljubljana, London, Liverpool, Manchester, Brisel, Toronto, Beograd, Orlando, Budimpešta… Dugi niz godina radi s osobama s ADHD-om te surađuje u inozemstvu sa brojnim stručnjacima i nacionalnim organizacijama što mu daje široko razumijevanje danas najčešćeg poremećaja. Razne aktivnosti udruge Buđenje pa i Tjedan ADHD-a koji se održava već 7 godinu zaredom privukle su interes brojnih medija što je dovelo da danas udruga Buđenje ima najveću online zajednicu u Hrvatskoj pa i šire.