Savjeti stručnjaka
NULTA TOLERANCIJA NA NASILJE I PREMA SEBI
Kako prestati zlostavljati sebe
objavljeno: 1. srpnja 2020.

Neumorno radimo na ublažavanju nasilja u školi. Ne prihvaćamo teške riječi, neutemeljeno kritiziranje i zastrašivanje u učionici. Provodimo politiku nulte tolerancije na okrutno postupanje i međusobno povrjeđivanje. Međutim, istina je, drage kolegice i kolege, da sve to propuštamo u svoj unutarnji dijalog.

Tako je, negativne misli samoprijekora, samokritičnost… mi zlostavljamo sebe. A to nije u redu. Ono što ne dopuštate u svojoj učionici, ne trebate dopustiti ni u svojim mislima. Vrijeme je da zauzmete stav, izgradite samopoštovanje i pokažete malo suosjećanja prema sebi.

RAZGOVOR SA SAMIM SOBOM NIJE NUŽNO LOŠA STVAR.

Većina nas vodi unutarnji dijalog. Razgovor sa samim sobom je stalan, naracija koja neprestano teče i čije prisutnosti uobičajeno nismo ni svjesni. Zdrav razgovor sa sobom utemeljen je u činjeničnom stanju stvari. To je korisna kritika koja nam pomaže da se unaprijedimo, zaustavimo ponavljanje pogrešaka u budućnosti i motiviramo pri dosezanju svojih ciljeva. Negativan unutarnji razgovor iskrivljuje stvarnost. Preuveličava posljedice, pruža pogrešne zaključke i sužava mogućnosti za rast.

BILJEŽITE.

Prvi korak u suočavanju s negativnim mislima kojima zlostavljate sami sebe sastoji se u prepoznavanju njihova nastanka. Prepoznavanje kada normalna i korisna samokritika prelazi u nepotrebno kritiziranje prvi je korak da tomu stanete na kraj.

Počnite pratiti svoje misli kako biste preusmjerili negativan unutarnji dijalog. Bilježite misli i stvarne događaje što iskrenije možete. Kada vam to prijeđe u naviku, zapazit ćete određene ponavljajuće obrasce. Govorite li sebi određene stvari opet i ponovno? Nastaju li određene misli zbog sličnih situacija? Zlostavljate li sebe zbog teških emocija koje proživljavate?

NA KOJI NAČIN ZLOSTAVLJATE SEBE?

Negativane se misli javljaju u svim oblicima i veličinama. Evo nekoliko pojedinosti na koje treba obratiti pozornost.

UTJECANJE KATASTROFIČNOSTI. Uvjeravate li sebe da je nešto sto puta gore nego što jest? Utjecanje katastrofičnosti događa se kada od trenutačne ili zamišljene buduće situacije stvarate katastrofu. Osuđivanjem sebe na negativne ishode umanjujete svoju  sposobnost da spoznate alternativna rješenja.

CRNO-BIJELI POGLED NA SVIJET. Kazuje li vam vaš unutarnji nasilnik da je stvar isključivo ili crna ili bijela? Crno-bijeli način razmišljanja podrazumijeva razmišljanje u ekstremima zanemarujući činjenicu da većina situacija zapravo pripada nekamo u sredinu. Ta vrsta razmišljanja sprječava vas da vidite kompleksnosti svijeta onakvima kakve jesu.

ČITANJE MISLI. Pretpostavljate da znate što drugi ljudi misle o vama ili o onom što ste učinili? Čitanje misli umišljanje je nečega što se događa u tuđoj glavi bez ikakvih dokaza. Ali zaista, to je propust ljudske mašte. Čitanje misli samo po sebi ima tendenciju usmjeravanja misli k negativnom bez razmatranja mnoštva neutralnih i pozitivnih mogućnosti.

EMOCIONALNO RASUĐIVANJE. Donosite li odluke vođeni emocijama zanemarujući svoj razum i sustav vrijednosti? Emocionalno rasuđivanje navika je vjerovanja da je nešto istina samo zato što osjećate da jest. Uporaba emocija kao jedinog dokaza za vaše misli može rezultirati depresijom i odgađanjem suočavanja s problemima.

VRIJEME JE ZA PROMJENU

Nakon što ste prepoznali vrstu svojih negativnih misli, kao i određene obrasce, vrijeme je za promjene.

Evo nekoliko načina kako možete početi.

IZUZMITE SEBE IZ SITUACIJE. Odvojite sebe od onog što činite. Kada napravite pogrešan izbor, to nije dokaz da ste loša osoba. Analizirajte događaj procjenjujući sve faktore koji tvore situaciju. U redu je osjećati se kako se osjećate. Ne možete uvijek kontrolirati svoje osjećaje. Ono što možete kontrolirati, to su reakcije i odgovori na te osjećaje. Ne osuđujte sebe zbog onog što osjećate, samo prihvatite svoje osjećaje kao nešto što trenutačno proživljavate, a ne kao nešto što vas određuje.

POPIS MOGUĆIH OPCIJA. Katkad negativan unutarnji dijalog ograničava našu sposobnost da vidimo druge strane situacije. Pripremite se tako što ćete napraviti popis mogućih ishoda ili posljedica situacije.

PODSJEĆAJTE SE NA NEOSPORNE ČINJENICE. Kada se uhvatite da niste u stanju zaobići negativne misli, izgovorite ili zapišite činjenične izjave koje bi mogle glasiti:

„Ne postoji samo jedan način kako ovo riješiti.“

„Kada bih imao/imala više informacija, mogao/mogla bih donijeti bolju odluku.“

„Možda smo oboje u pravu.“

BUDITE SEBI PRIJATELJ. Zamislite govor koji biste ponudili prijatelju kad bi se našao na vašem mjestu. Zatim ga održite sami sebi. Vaše riječi su jednako istinite kada ih upućujete sebi kao i kada su namijenjene nekom drugom.

PRONAĐITE NEŠTO DOBRO. Kada se nađete izvan svoje sigurne zone ili u teškom trenutku, prisjetite se kvaliteta koje posjedujete. Vi ste činili divne stvari, ne dopustite da negativno zasjeni dobro.

KONTROLA JE U VAŠIM RUKAMA.

Riječi koje uputite sami sebi imaju moć. A najbolje od svega je to što je kontrola nad njima u vašim rukama. Vi odlučujete o tome hoćete li zlostavljati sebe ili ćete biti ljubazni prema sebi i nježni prema svojim osjećajima. Prema tomu, odluku možete donijeti već danas kako biste stvorili naviku preusmjeravanja svojeg unutarnjeg dijaloga i stavili točku na mučenje samih sebe jednom i za svagda.

■ NAPOMENA ■ piše: Ashley PREVITE, blogerica ■ SAD: Resilient Educator – mrežne stranice  namijenjene učiteljima u svrhu pomoći da [p]ostanu „otporni“, s temama iz područja stručnoga usavršavanja, primjerima dobre prakse te uputama kako sačuvati integritet, zdravlje i zadovoljstvo pri poučavanju ■ izvornik: resilienteducator.com