Savjeti stručnjaka
10 KORISNIH SAVJETA
Kako se uspješno nositi s nervozom na nastavi
objavljeno: 27. rujna 2018.

Ako ikada dođe do toga da ta nervoza nestane, mislim da u tom slučaju neću biti tako učinkovit učitelj. 

Naposljetku, ulazit ću u tu učionicu sljedećih godinu dana i važno je da ostavim dobar prvi dojam.

Ovdje možete pronaći deset savjeta koji će vam pomoći da dobro počnete školsku godinu.

1) Razvijte vlastitu rutinu prije početka nastave. Otiđite neposredno prije u kratku šetnju. Razgibajte zglobove i protresite ruke. Opustite ramena; ljudi se obično zgrbljeno drže kad su napeti. Duboko dišite.

2) Provjerite svoju učionicu prije nego učenici stignu. Prošećite učionicom i upoznajte se s prostorijom, načinom na koji su sjedala razmještena itd. Pobrinite se da znate rukovati tehnologijom kojom ćete se koristiti.

3) Prvih nekoliko minuta je presudno. Vaši su učenici znatiželjni kad ste u pitanju vi i predmet koji predajete. Sve (od načina na koji se odijevate, hodate, predstavljate se) tragovi su koji im govore o vašoj osobnosti i vjerodostojnosti. Ušetajte u učionicu energično i s osjećajem svrhovitosti.

4) Nakratko popričajte s učenicima dok ulaze u učionicu da biste se svi osjećali udobnije.

5) Budite puni samopouzdanja i entuzijazma zbog onoga što ćete raditi prvog dana. Nemojte im reći da ste nervozni, jer će učenicima biti neugodno i izgubit ćete vjerodostojnost.

6) Najbolje je da ne kažete svojim učenicima da je ovo prvi put (ako zaista jest) da poučavate određeni predmet. Vi biste trebali znati više o toj temi nego oni, stoga će pretpostaviti da ste stručnjak.

7) Koristite se karticama ili formularima da biste prikupili informacije o svojim učenicima (ime i prezime, e-mail adresa, prošla iskustva s određenom temom itd.) To skreće pozornost s vas na zadatak, što vam daje vremena da se opustite.

8) Dok počinjete, uspostavite kontakt očima s dvama ili trima učenicima u raznim dijelovima prostorije. Naučite njihova imena i upotrijebite ih nekoliko puta. Vi zapravo počinjete graditi odnos sa svojim učenicima.

9) Pokažite entuzijazam zbog boravka u učionici pa će to činiti i učenici. Nemojte samo sjediti za stolom već se krećite učionicom i među učenicima. Izgledajte sretno zbog toga što dijelite svoje znanje s njima.

10) Počnite s nečime o čemu vam je lako pričati. Ispričajte priču koju ste često pričali, pročitajte nešto iz novina što je važno za sat, podijelite s njima nešto iz svojih učeničkih dana ili popričajte s njima o tome zašto ste odabrali ovu profesiju.

Prije svega, zamislite sebe kako radite odličan posao. To će biti odličan prvi dan nastave!

………………..

NAPOMENA

  • Faculty Focus objavljuje tekstove o učinkovitim strategijama poučavanja te donosi svježe ideje, oštre uvide i najbolje prakse.
  • Izvor: facultyfocus.com