Savjeti stručnjaka
ČITANJE ODMALENA
Knjige za djecu i njihove prednosti
objavljeno: 15. travnja 2015.

Mnogima od nas knjige za djecu bile su prvi susret s pisanom riječju i iskustvom čitanja. U većini slučajeva naši roditelji, bake i djedovi običavali su nam čitati naše najdraže priče, a sada kad smo i mi roditelji, pokušavamo podijeliti ta ugodna iskustva sa svojom djecom. Zapravo, osjećamo se ponosnima na sebe i svoju djecu kada vidimo koliko su udubljena u priču koju im čitamo, koliko su zainteresirana za razvoj priče i kako nam dolaze s molbama da im nanovo čitamo istu priču.

Knjige pisane posebno za djecu imaju neprocjenjivu vrijednost time što im mogu ponuditi mnoge koristi koje će vjerojatno biti dio njihovih života čak i u odrasloj dobi.

Na primjer, djeca navikla na knjige i čitanje od ranog djetinjstva kreativnija su i imaju manje problema sa sricanjem i gramatikom od djece bez književnog iskustva. Ta se kreativnost iskazuje ne samo kad djeca trebaju napisati svoju priču ili kad stvaraju vlastite igre, nego i kada se susretnu s izazovom smišljanja inovativnih načina rješavanja problema, ili kad su podvrgnuta nekoj stresnoj situaciji.

Osim toga, mladi čitači ne odbacuju olako svoje čitalačke navike u kasnijim godinama života, pa su skloniji istraživanju novih žanrova ili autora kao načina proširivanja svog iskustva i znanja.

Mnogo je razloga koji podupiru ohrabrivanje djece da čitaju, ne samo zbog toga što im njihov učitelj tako kaže, nego i zato što je to vrlo ugodna aktivnost.

Za početak, pismena djeca bit će bolji građani u budućnosti, otvorenija razumijevanju različitih stajališta i mišljenja, spremnija suočiti se s budućim izazovima.

Štoviše, lako je moguće da će takva djeca biti sposobna iznijeti svoje ideje i stajališta puno uvjerljivije od djece koja nisu navikla na pisanu riječ.

Djeca koja često čitaju nauče iznijeti svoje argument pristojno, ali uvjerljivo.

Još jedan važan razlog je taj da čitanje dječjih knjiga dopušta djeci da prirodno i polako izgrade svoj vokabular i nauče pogoditi značenja riječi u skladu s njihovim sadržajem.

Izvor:

http://www.edarticle.com/articles/24234/children-books-101.php