Savjeti stručnjaka
PET SAVJETA ZA PODIZANJE UČITELJSKOG MORALA
Moral školskog osoblja važan je sastojak dobroga školskog ozračja
objavljeno: 10. lipnja 2019.

Međutim, nemojte misliti da su potrebe učenika i učiteljski interesi međusobno isključive stvari. Ja bih zapravo rekao da su neraskidivo povezane. Jednostavno rečeno, sretni su učitelji učinkovitiji učitelji. Drugim riječima, moral vašega školskog osoblja važan je sastojak snažnoga školskog ozračja.

 

Međutim, nemojte očajavati: nije tako teško podići moral vaših učitelja. Samo što se to obično ne događa slučajno, već morate raditi na tome.

U TEKSTU MOŽETE PRONAĆI PET SAVJETA ZA PODIZANJE UČITELJSKOG MORALA.

 Usmjeravajte učitelje na promjenu koju unose u dječje živote. Učiteljski je posao vrlo dobar. Doduše, lako je zaglibiti u administraciji, planiranju lekcija, ocjenjivanju radova i upravljanju ponašanjem. Sve vam to može potrošiti energiju i lišiti vas uživanja u svome poslu. Moramo podsjetiti svoje učitelje na razlog zbog kojeg dolazimo na posao svakog dana. Moramo ih usmjeriti na učenike, a ne na svu dodatnu administrativnu i birokratsku gnjavažu koja dolazi uz ovaj posao. Moramo podsjetiti učitelje na utjecaj koji imaju na učeničke živote. Naši su učitelji junaci u učionici i to nikad ne smijemo zaboraviti.

 Uključite učitelje u školske odluke. Učitelji su motiviraniji kad surađuju sa svojim administratorima i nadležnima. Kad su učitelji uključeni u školske odluke, više su uključeni u sve što se u školi događa. Kad se njihova mišljenja cijene, osjećaju se cijenjeno. Slušajte povratne informacije svojih učitelja i shvatite iz ozbiljno. Kad se učitelji osjećaju uključeno u proces donošenja odluka, preuzet će „vlasništvo” nad cijelom školom, a ne samo nad svojim razredom.

 Vjerujte prosudbi svojih učitelja. Učitelji su profesionalci, stoga se prema njima tako i odnosite. Poštujte njihova iskustva i njihovu stručnost. Shvaćam da su ravnatelji odgovorni za cijelu školu i naposljetku za sve što se događa. No mikroupravljanje je najbrži način da uništite moral školskog osoblja. Dajte svojim učiteljima priliku da se dokažu. Dobri će vođe brzo naučiti koji članovi školskog osoblja trebaju pomniji nadzor.

 Imajte povjerenja u svoje učitelje. Povjerenje je temeljno za svako zdravo školsko ozračje. Kad ste frustrirani zbog nečega što je učitelj rekao ili napravio, uvijek pretpostavljajte da je imao dobru namjeru. Nemojte osuđivati. Ako je vaša normalna reakcija ne posumnjati u svoje učitelje, to neće proći neprimijećeno. Vaši će učitelji znati da ih podržavate, poštujete i cijenite.

 Primijetite male stvari koje učitelji rade i uvijek pohvalite njihov trud. Nemojte zaboraviti često pohvaliti svoje učitelje. Napravite to pred njihovim kolegama. Zahvalite im na malim stvarima koje rade, a koje znače mnogo za njihove učenike, kolege i školu. Budite posebni i iskreni. Nikad nemojte uzimati svoje učitelje, ili važan rad koji obavljaju, zdravo za gotovo.

Ako učiteljski moral raste, tad raste i pozitivna energija u školi. Učenici će to također primijetiti, kao i roditelji, ali i svatko tko posjeti školu. Učiteljski je moral uvijek važna stvar! Zaista vjerujem da će učitelji koji se dobro osjećaju radi dolaska na posao i svoga zanimanja biti učinkovitiji zaposlenici. Unijet će više energije u učionicu i biti otporniji na nevolje i probleme. A sve to će se također pozitivno odraziti i na učenike.

……………

NAPOMENA

  • SAD: Danny Steele ravnatelj je koji na svom blogu piše o ljubavi prema učenicima, učiteljima, školskoj kulturi, vodstvu i javnom obrazovanju.
  • Izvor: steelethoughts.com